Közélet

Terrorizmus – Magyarországon közepes a készültség

A múlt pénteken hatályba lépett új terrorkészültségi szintek közül a 3-as (a korábbi B) fokozat van érvényben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI megkeresésére azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozat az irányadó. Ez megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett “B” fokozatnak.

A kormány újraszabályozta a terrorfenyegetettség alapján elrendelhető fokozatokat. Az 1-től 4-ig terjedő skálán, az 1-es jelenti a legmagasabb készültséget. A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.

Már bombalabort is találtak

A TEK kedden azt írta, hogy a párizsi terrortámadások után fokozták felderítő tevékenységüket, és hat embert őrizetbe vettek. Tőlük sorozatlövő fegyvereket, robbanóanyagokat és lőszereket foglaltak le. Később a szervezet főigazgatója az M1 aktuális csatornának azt mondta: a házkutatásokon “bombalaborra” is bukkantak.

Hajdu János a hat ember elfogásánál fontosabbnak nevezte a “bombalabort”, ahonnan házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek “emberélet kioltására maximálisan alkalmasak”. Hajdu János szavai szerint ezeket úgy rakták össze, hogy azokat “álcázott eszközként lehetett volna (…) indítani”. Kitért arra is, hogy történtek már őrizetbe vételek, letartóztatások, a letartóztatottak végső száma szerdán derül ki.

A TEK főigazgatója közölte: még vizsgálják, hogy van-e összefüggés a két csoport között, valamint azt is, hogy vannak-e más elkövetők, helyszínek. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ. Hajdu János megerősítette: a kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.

A TEK korábban fokozta Orbán Viktor miniszterelnök védelmét, a fokozott figyelem kiterjed a miniszterelnök környezetére, családjára is. Az intézkedések nem csupán személyi, hanem objektumvédelmet is jelentenek, amelyből a TEK-en kívül a nemzetbiztonsági szolgálatok is kiveszik a részüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik