Közélet

Paksi bővítés: már az állami támogatások miatt is vizsgálódnak

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 23. 12:34

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indít a Magyarország által a Paks II. atomerőműnek nyújtott beruházási támogatás ügyében.

A bizottság sajtóközleménye szerint vizsgálatot indítanak az atomerőmű két új reaktorának építéséhez nyújtott állami támogatások ügyében. Azt írják, értékelni fogják, ogy egy magánberuházó is hasonló feltételek mellett finanszírozta volna-e a projektet, illetve hogy Magyarország beruházása állami támogatásnak minősül-e.

Ha az nyer megállapítást, hogy a projekt állami támogatást tartalmaz, akkor a Bizottság megvizsgálja, hogy az a tervezett formában versenytorzuláshoz vezethet-e a magyar energiapiacon.

A versenypolitikáért felelős uniós biztos, Margrethe Vestager úgy nyilatkozott, a paksi bővítés jelentősége miatt „a Bizottságnak körültekintően értékelnie kell, hogy a magyar beruházást ténylegesen piaci feltételek mellett valósítják meg vagy az állami támogatást tartalmaz.”

Amennyiben az értékelés azt mutatja, hogy a beruházás állami támogatást tartalmaz, a Bizottságnak azt kell biztosítania, hogy a projekt nem eredményez versenytorzulást.

Korábban megírtuk, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.