Közélet

Szignót akar a Jobbik és az MSZP is

Aláírás (aláírás)
Aláírás (aláírás)
Az MSZP a több fizetésért, a Jobbik a kevesebb korrupcióért gyűjti az aláírásokat.

A Jobbik aláírásgyűjtő kampányában négy témával kapcsolatban foglalhatnak állást az emberek.

Egyetért-e azzal, hogy kvóta vagy visszatoloncolás útján idegen országok polgárait ne telepítsék Magyarországra?

A Jobbik e kérdésben népszavazással gyakorolna nyomást Brüsszelre, mivel a Fidesz lesöpörte az asztalról ezt az  indítványt, a radikális párt szerint a kormánypárt aláírásgyűjtő akciója hiteltelenné vált. (Eddig 750 ezren írták alá – a szerk.)

Egyetért-e azzal, hogy a mentelmi jogot el kell törölni, s a politikusbűnözők által elkövetett gazdasági bűncselekmények ne évülhessenek el?

A Jobbik szerint a mentelmi jog idejétmúlt politikusi privilégium. A gazdasági bűncselekmények egy parlamenti ciklus alatt elévülnek, így a politikusbűnözők elkerülhetik az elszámoltatást.

Egyetért-e azzal, hogy minden politikust kötelező vagyonosodási vizsgálat alá kell vonni négyévente?”

A Jobbik szerint a politikusi vagyonokat egy hatóságnak kellene vizsgálnia és nyilvánosságra hoznia, ha korrupció révén megszerzett, bizonytalan eredetű vagyont tár fel.

Egyetért-e azzal, hogy a politikusokat gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén dupla büntetéssel, valamint teljes vagyonelkobzással lehessen sújtani?

A radikális párt szerint egy közéleti szereplőnek példát kell mutatnia, és mivel jóval nagyobb károkat tud okozni, ha egy politikus korrumpálódik, súlyosabb büntetést is kellene kapnia. A választók véleményét a https://szavazas.jobbik.hu oldalon és a közterületi standoknál felállított jobbikos aláírásgyűjtő íveken várja.

Az MSZP több fizetést akar

Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, a szocialisták a bérek emelésére akarják rábírni a kormányt. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke úgy fogalmazott, követelésük nem jóléti juttatásra irányul, hanem egy olyan gazdaságfilozófia bevezetésére, amely középpontjában az “országot a hátán hordó” munkavállalók állnak, azok, akiket a Fidesz “megnyomorított”.

Az MSZP szeretné kikényszeríteni, hogy a közszférában senki ne kereshessen havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebbet. Kunhalmi Ágnes hozzátette, a főiskolát végzetteknél ennek az összegnek 175 ezer forintnak, az egyetemi diplomásoknál 200 ezer forintnak kell lennie.

A politikus ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy a minimálbér úgy érje el a nettó 100 ezer forintot, hogy közben a munkaadók terhei csökkennek. Ehhez új, többkulcsos adórendszer kell, amelyben a tehetősek “megfizethető, normális mértékű” adókat fizetnek, míg a kiskeresetűekre minimalizált terheket rónak ki.

Az MSZP budapesti elnöke szerint ez a változtatás 380-400 milliárd forintos éves kiadást jelentene az államnak, amire – szerinte – meg lenne a költségvetési fedezet.

Nem a pénz, hanem a jó kormányzás hiányzik.

Ezt mondta Kunhalmi Ágnes, és külön kiemelte, ha a kormány nem tesz lépéseket a fizetések emeléséért, akkor az ország kiürül és nem marad senki, aki adót fizetne.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik