Közélet
Gyöngyös, 2015. július 28.
Kövér László, az Országgyûlés elnöke beszédet mond a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei magyar irodalomtanárok találkozóján Gyöngyösön 2015. július 28-án.
MTI Fotó: Vajda János

Kövér Való Világa kontra RTL Klub, a házmesterségtől a házelnökségig

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 20. 15:26

Az ellenzék nekiment a házelnöknek.

Az MSZP szerint az RTL Klub kitiltása az Országgyűlésből a múlt századi elnyomó rendszerek módszereit idézi. A párt úgy véli, a Fidesz szándéka nyilvánvaló: ha nem tud megvenni, megfélemlíteni, ellehetetleníteni egy médiát, akkor azt karhatalmi módszerekkel próbálja gátolni abban, hogy az emberekkel közölhesse az igazságot.

Tóbiás József pártelnök közleményben tudatta, hogy Kövér László és a Fidesz nem fogja elérni a célját.

A XXI. században már senkit sem lehet eltiltani az információktól. Az internet korában egy szimpla kitiltással már nem lehet eltitkolni a Fidesz korrupciós ügyeit: sem a Quaestorból ellopott százmilliárdokat, sem a földek kiárusítását nyerészkedőknek, sem Andy Vajna adómentes kaszinóit, sem Rogán Antal fényűző életét – és még hosszan sorolhatnánk.

Az MSZP minden segítséget megad az RTL Klub munkatársainak ahhoz, hogy demokratikus szerepüket betöltve tájékoztathassanak arról, amit a kormány a magyar emberek elől el akar titkolni.

Az Együtt is felháborítónak nevezte, hogy Kövér László kitiltotta az Országházból az RTL Klub stábját. A párt úgy látja, ma lehet “rossz helyen” kérdezni, hiszen a házelnök ezzel a mondvacsinált indokkal akadályozza az RTL parlamenti munkáját.

Az Együtt tiltakozik az abszurditás ellen.

Szabó Szabolcs parlamenti képviselő választ vár házelnöktől arra, mi a valódi indoka, és egyáltalán mi miatt érzi magát felhatalmazva arra, hogy a sajtószabadságot ilyen mértékben korlátozza egy európai demokratikus jogállamban?

A Jobbik tudni véli a választ, úgy látja, a Fidesz átláthatóságról, sajtószabadságról vallott elveibe tökéletesen illik, hogy kitiltották a legnagyobb kereskedelmi tévé munkatársait az Országházból, miközben a törvényhozói munka átláthatósága, a választók és a képviselők közötti távolság szűkítése közérdek.

A radikális párt kiemelten fontosnak tartja, hogy az újságírók a lehető legszabadabban végezhessék munkájukat Magyarország első számú közintézményében.

Ezzel szemben a kormánypártok a fideszkorrupció minél “hatékonyabb” működése érdekében – többek között az eltitkolt paksi szerződés, vagy a letelepedési kötvények ügyében is – a lehető legszűkebbre szabják a nyilvánosság hozzáférését a közügyekhez. Az értelmetlenül megszigorított országgyűlési sajtótudósítási rend is kizárólag ezt a célt szolgálja.

A Jobbik azt ígérte, a XXI. század néppártjaként biztosítani fogja a média munkájának felelősségteljes keretek közötti szabad gyakorlását, átláthatóvá teszi a törvényalkotási munka minden egyes szakaszát, a közpénzek felhasználását.

“Kövér László nem a Kossuth tér 1-3. házmestere!”

Ezt már Schiffer András írta. Az LMP társelnöke felszólította a házelnököt, hogy vonja vissza döntését az RTL Klub kitiltásáról. Az LMP szerint még akkor is elfogadhatatlan, hogy Kövér László aránytalanul korlátozza a sajtó működését, ha egy stáb tagja vagy tagjai megsértették a sajtótudósítás rendjéről szóló szabályokat.

Ebben az esetben az adott személyre vonatkozhat kitiltás, de egy teljes csatornára nem.

A kitiltást indokoló levélben hivatkozott országházi sajtótudósítás rendje ráadásul nem vonatkozhat a Miniszterelnökség sajtóeseményeire, csak parlamenti tudósításra és egyéb kapcsolódó sajtóeseményekre, ezért a kitiltás ebben a formában teljesen megalapozatlan.

Az RTL stábja, mivel a Miniszterelnökség sajtóeseményén vett részt, csak a Miniszterelnökség sajtószabályzatát sérthette volna meg, ha lenne ilyen, de az LMP-nek ilyenről nincs tudomása, így ebben az esetben szabályszegés sem állapítható meg.

Schiffer szerint a hivatkozás a biztonsági szempontokra is alaptalan, mert a sajtóeseményt a NATO a honlapján meghirdette és államtitok vagy érzékeny információ nem hangozhatott el a közmédia jelentétében.

Amennyiben a kitiltás nem kerül visszavonásra az LMP büntetőfeljelentést, illetve a médiahatóságnál bejelentést tesz.

Mint korábban megírtuk, az Országgyűlés elnöke szerint ma csak pártos sajtó van Magyarországon. Kövér László márciusban a Magyar Katolikus Rádióban azt mondta: sajtószabadság abban a formában, ahogyan megálmodták és ahogy a demagógok hirdetik, már régen nem létezik, ma a tulajdonos szabadsága létezik, hogy a saját maga arcára, képére formálja a saját nyers érdekei szerint az adott médiumot.

Kövér László felfogásában a sajtószabadság nem az újságírók szabadságát jelenti arra, hogy mindenféle megkötöttség nélkül bármit bárkiről bármikor leírhassanak. Szerinte a sajtószabadság a hírfogyasztó polgár szabadsága arra, hogy a sajtón keresztül a valóságot és összefüggéseket a lehető legobjektívebben megismerhesse.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.