Közélet

Párizsi terrortámadás: kész Orbán akcióterve

A Fidesz elhalasztotta a kongresszusát, nem akartak ünnepelni. Helyette egy szűk kör kitalálta, mi legyen a párizsi terrortámadás utáni magyar álláspont.

A francia fővárost ért terrortámadás egész Európát megrázta, pszichopata szörnyek gyilkoltak le több, mint száz embert. A terrorakció hírére Magyarországon B szintű terrorfenyegetettségi szintet vezettek be, a Fidesz pedig elhalasztotta a tisztújító kongresszusát.

Ezt személyesen Orbán Viktor jelentette be, úgy fogalmazott,

egy kongresszus mindig ünnep, most pedig nincs mit ünnepelni.

Azt a VS írta meg először, hogy nem ez volt az egyetlen ok, amiért a halasztás mellett döntöttek. Helyette inkább egy szűk kör tanácskozott, Orbán mellett a Miniszterelnöki Kabinetet vezető Rogán Antal, a miniszterelnök legfőbb tanácsadója, Habony Árpád, Tuzson Bence kommunikációs államtitkár, Kubatov Gábor pártigazgató és Kósa Lajos frakcióvezető.

Nyakló nélkül

Információink szerint a kongresszus felszólalói, – köztük Orbán is – beszéde középpontjába állította volna a menekültkérdést, azt azonban a párt vezetése ízléstelennek tartotta volna, hogy a terrortámadás másnapján rögtön ezzel jöjjenek elő, ezért döntöttek a halasztás mellett.

Illetve akkor még azt sem lehetett tudni, hogy összehívnak-e egy válságtanácskozást Európa vezetői számára, ebben az esetben pedig Orbán nem lehetett volna ott a saját újraválasztásán.

De ettől függetlenül a párt igazolva látja saját politikáját, miszerint veszélyes a tömeges bevándorlás. És úgy értesültünk fideszes politikusoktól, ezt hangoztatni is fogják.

Charlie-val kezdődött

A januári, Charlie Hebdo elleni terrortámadás után Orbán Viktor is Párizsba utazott, részt vett a megemlékezéseken, Európa vezetőivel vonult a terror ellen. Majd még ott helyben nyilatkozott az m1-nek, meghirdette a bezárkózás politikáját, amit azóta sokkal inkább menekültellenességként ismerünk.

Orbán és Hollande januárban, kép: Thibault Camus
Orbán és Hollande januárban, kép: Thibault Camus

Néhány akkori Orbán-mondat:

  • A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont.
  • Mi nem fogjuk megengedni, legalábbis, amíg én vagyok a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig biztosan nem fog megtörténni, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország.
  • Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.

Bataclan, Stade de France, Le Carillon, Le Petit Cambodge

A fenti mondatokat akár a múlt pénteki terrortámadások után is mondhatta volna a kormányfő. De nem tette.

Helyette inkább azt mondta hétfőn, napirend előtti felszólalásában, hogy “az Európai Uniót megtámadták, és mi is veszélyben vagyunk”.

De a Charlie Hebdo elleni támadást követő beszéde és a hétfői mondatai között jelentős az enyhülés, a 24.hu a kormányfő környezetéből úgy értesült, teljesen tudatosan.

Most nem támadásra van szükség, ez lehet az önigazolás időszaka, mondta forrásunk.

Erre a magatartásra utal az, amikor Orbán felszólalásában úgy fogalmazott, elsőként Magyarország zárta le a határait a Közel-Keletről és Afrika felől érkező menekültek előtt, amiért számos kritikát is kaptak. Mára azonban szerinte bebizonyosodott, a terroristák a helyzetet kihasználva elvegyültek az otthonukat a jobb élet reményében elhagyó emberek tömegében.

De az m1-en hétfő este azért nem tudott elmenni szó nélkül amellett, hogy Európa “téves ösvényen jár” és “az egész európai politikát újra kell gondolni”, kedden pedig az Országgyűlés megszavazta, bíróságra megyünk a kötelező kvótarendszer ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik