Közélet

Házat építene? Így úszhatja meg az engedélyezést

építkezés  (építkezés, építőipar, kőműves, könnyűszerkezet, ablak, ház,)
építkezés  (építkezés, építőipar, kőműves, könnyűszerkezet, ablak, ház,)
Az lesz a főszabály a jövő évtől, hogy a ház stimmeljen a tervek tükrében. Ha nem fog, visszabontatják. Lerövidül a hivatal véleményezési határideje is, felgyorsulhatnak az építkezések.

Mostantól 15 napja lesz a jegyzőnek vagy az építési hivatalnak arra, hogy véleményezze a beadott házépítési terveket – írja a Népszabadság. A lap szerint ha az építtető mintatervet vesz, a zsebében maradhat a tervezési költség, megússza egyszeri 20 ezer forintos illetékkel. Ez nem kis összeg, egy 100 négyzetméteres ház esetében az 1,2 millió forintot is elérheti.

Az építkezés szerint azonban igazolni kell, hogy a ház a beadott terveknek megfelelően valósult meg. A használatbavételi eljárás nem változik: ha a kéményseprők, gáz-, víz- és áramszolgáltatók hibát találnak, akár vissza is bontathatják a házat.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke szerint nem rossz a változás, a franciáknál is ez a rendszer. Jó ötlet a mintaterv is, sok építtető jobban járhat anyagilag ezzel, bár valószínűleg mindenki bele fog buherálni a típustervekbe. Egy ház viszont nem IKEA-bútor – fogalmaz a lap, ami szerint csak egy felkészült kivitelező képes egy tervet biztonságosan módosítani.

Az építészek felelőssége tehát sokkal nagyobb lesz a jövőben, az építkezés elején és végén is nyilatkozniuk kell, olyan-e a ház, mint a tervben volt. A települési főépítészeknek is fontos szerep jut majd, hogy milyenek legyenek a típustervek (a falu vagy város arculata miatt ez nem mindegy). A lap által megkérdezett két főépítész szerint még sok minden változhat a jövőre elkészülő jogszabályban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik