Közélet

279 millióért eladó Sztálin kémének budai villája

Háromszáz, történelemben gazdag négyzetmétert vehetünk, felújított állapotban, fenn a Sashegyen. Persze ehhez kell négyzetméterenként egymillió forint, de megéri.

Az Ittlakunk szúrta ki, hogy 279 millió forintért árulnak egy fővárosi Bauhaus villát, ami magába sűríti a magyar történelmet. A 300 négyzetméteres villát Benkhard Ágost tervezte, Vécsey Jenő cukrásznak. 1942-ben kezdték építeni a Meredek és Tájék utca között. 1954-ben államosították az épületet.

Egy amerikai kémpár, Noel Field és neje laktak itt. Eleinte az amerikai külügynek, majd Sztálinnak kémkedtek, a Rajk-perben is szerepet játszottak (Field úgy tett, mintha Rajk tartótisztje lett volna). A villában lakott még a belügynek dolgozó gondnok és az egész ház be volt poloskázva.

Később Losonczi Pál államfő, az Elnöki Tanács elnöke költözött ide feleségével, Mazaga Annával. 1994-ben Szűrös Mátyás vette meg a villát, egy évre rá el is adta. Egy szolgáltató cég vette meg, ami 2001-ben egy építészirodának adta tovább, 2003-ban pedig egy ingatlanfejlesztő tette rá a mancsát. Végül 2013-ban lett Polonyi Péteré a ház, aki fel is újíttatta, és ő árulja most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik