Közélet
nyeremeny(430x286)(1).jpg (nyeremény öröm, pezsgő, )

Olyan flottul pontosítottak egy rossz jogszabályt, hogy még az ombudsman is megörült

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 06. 10:51

Az alapvető jogok biztosának ajánlása nyomán, három szaktárca együttműködése révén példás gyorsasággal sikerült korrigálni a közfoglalkoztatottak alapjogai szempontjából aggályos egyik szabályozást – közölte az ombudsman hivatala pénteken az MTI-vel. Az ombudsman bízik abban, hogy más kiszolgáltatott csoport védelme érdekében, más ügyben is sikerül ilyen gyors eredményt felmutatni – írták a közleményben.

Székely László egy panaszügy vizsgálata nyomán kért jogszabály-kiegészítést, illetve -pontosítást az emberi erőforrások miniszterétől annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatásban töltött időtartam a szociális ellátás feltételéül szabott, a munkaügyi szervvel való együttműködés időszakának minősüljön. A korábbi szabályozás szerint ez nem így volt, és ez oda vezetett, hogy a közfoglalkoztatásban töltött idővel kitolódott a szociális ellátásra való jogosultság megszerzése. Ennek következtében a különben is nehéz körülmények között élő emberek a közfoglalkoztatás után hónapokon át nem juthattak szociális ellátáshoz.

A szeptember elsején életbe lépett kormányrendelet-módosítás értelmében a munkaügyi hatóságokkal történő megelőző együttműködésként kell értékelni azokat az eseteket, amikor az álláskeresőként való nyilvántartás a munkaügyi központ által támogatott, szervezett képzésben vagy közfoglalkoztatásban való részvétel miatt szünetel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a nemzetgazdasági és a belügyi tárca közös munkacsoportot hozott létre. Ez módszertani útmutatót, a későbbiekben pedig jogszabály-módosítási javaslatot dolgoz ki a munkaközvetítés eljárásáról, ami figyelembe veszi a közfoglalkoztatott speciális helyzetét – közölték. A kormányrendelet módosításával, valamint a válaszokban jelzett kezdeményezések révén az ombudsman biztosítva látja az egzisztenciálisan kiszolgáltatott csoportok közé tartozó közfoglalkoztatottak szociális biztonsághoz való alapjogával kapcsolatos korábbi jelentésében feltárt visszásság orvoslását.

 

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.