Közélet

Lázár szerint Vajna nem összeférhetetlen

A TV2 reménybeli tulajdonosa kormánybiztosi pozíciót tölt be, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ebben nincs kivetnivaló.

Lázár János szerint nem összeférhetetlen, hogy Andy Vajna kormánybiztosként az egyik legnagyobb magyar kereskedelmi tévécsatorna tulajdonosa lehet – derül ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából, melyet Fodor Gábor kérdésére adott.

A Liberálisok politikusa azért fordult Lázárhoz, mert a miniszter korábban L. Simon László parlamenti államtitkár ügyei nyomán felszólította kollégáit, hogy hagyjanak fel üzleti tevékenységeikkel, mert el kell kerülni azokat a helyzeteket, ahol az összeférhetetlenségnek vagy a visszaélésnek akár csak a gyanúja is felmerülhet. Fodor arra volt kíváncsi, hogy Lázár szerint Vajna kormánybiztosi és TV2-tulajdonosi pozíciója összeférhetetlen-e, valamint a miniszter ebben az esetben is szükségesnek látja-e a visszaélés gyanújának elkerülését, azaz az üzleti tevékenység megszüntetését.

Lázár János válaszában azt írta, hogy korábbi kijelentését fenntartja, továbbra is meggyőződése, hogy a legjobb, ha a napi szintű üzleti tevékenységgel felhagy, aki politikusi pályára lép. Vajna ügyében azonban úgy látja: a kormánybiztosokkal kapcsolatban csak akkor merülhet fel összeférhetetlenség, ha miniszteri, államtitkári, közigazgatási államtitkári vagy helyettes államtitkári pozíciót is betöltenek. Andy Vajnának viszont nincs állami vezetői tisztsége, ezért a jogszabály rá nézve nem állapít meg összeférhetetlenségi szabályokat – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik