Közélet

Csak három év múlva lesz jobb háziorvoshoz menni

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)
Ennyi idő kell ahhoz, hogy a betegek több és jobb szolgáltatást kapjanak a rendelőkben.

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Időknek azt mondta, bár hamarosan megjelennek az alapellátási törvény első végrehajtási rendeletei, a háziorvoslást jelenleg feszítő problémák, mint az elöregedés vagy az üres praxisok, csak hosszabb idő alatt, generációváltással enyhíthetők. Beneda Attila szerint a rendszer megújítására, hosszú távú működőképessége biztosítására jó alapot ad a júniusban elfogadott alapellátási törvény.

Ugyanakkor megoldást kell találni a legégetőbb gondokra: az alulfinanszírozottságra, az elöregedésre, az üres praxisokra és az eltérő szakmai minőségre. Az első feladatot részben sikerült teljesíteni azzal, hogy ettől az évtől havonta átlagosan 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosi praxisok támogatása, amire összesen tízmilliárd forintot szavazott meg a parlament, és jövőre újabb tízmilliárddal nő a kassza.

A háziorvosok és asszisztenseik jövedelme más módon is növekedhet, amiből a páciensek is profitálhatnak éspedig úgy, hogy amilyen ellátást csak lehet, azt helyben megkapnak. Ehhez ösztönzőket építenének be a finanszírozásba, amelyek a háziorvos, az iskolaorvos, a védőnő és az otthonápolás minél szélesebb együttműködését, úgynevezett praxisközösségek létrejöttét eredményezi, és szorgalmazzák a csoportpraxis-együttműködések kialakítását is.

Az asszisztenseknek a jelenleginél jóval nagyobb szerepük lenne a gyógyításban. Ehhez megteremtenék a feltételeit annak, hogy emelhessék képzettségi szintjüket, ami értelemszerűen fizetésemeléssel is járhat. Azzal pedig, hogy az egészségügyi kormányzat a mostaninál nagyobb szerepet szán az otthonápolási szolgálatoknak, a kórházi szakdolgozók legális jövedelemkiegészítését segítenék.

Az elöregedés, illetve az üres praxisok problémájának megoldása hosszabb távon valósulhat meg. Beneda Attila szerint a praxisvásárlást támogató vissza nem térítendő támogatásra többszörös volt a túljelentkezés és 500 millió forintot osztanak szét azok között, akik vállalják, hogy olyan településen dolgoznak háziorvosként, ahol ez az állás már legalább egy éve betöltetlen. Az elnyerhető letelepedési támogatás összege 6-10 millió forint.

Emellett – hogy hosszabb távon is biztosítsák a háziorvosi praxisok adásvételét, ezzel az idősebbek nyugdíjba vonulását és a fiatalok praxishoz jutását – egy, a patikahitelhez hasonló, államilag támogatott, kedvező kamatozású hitelkonstrukciót is kidolgoznak a közeljövőben – mondta a helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik