Közélet

Körzetváltó háziorvosok miatt nem jött be a mesterterv

háziorvosi rendelés (háziorvos, )
háziorvosi rendelés (háziorvos, )
Sok-sok betöltetlen háziorvosi állás van az országban, ezeket töltötték volna fel letelepedési és praxisjogi támogatásokkal. Azonban nem számoltak a doktori leleménnyel.

Az volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nagy terve, hogy letelepedési támogatással bír rá orvosokat, hogy praxist létesítsenek olyan térségekben, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi állás. Azonban a terv eddig nem igazán jött be, sok háziorvos inkább otthagyja körzetét, és a támogatás fejében a tartósan betöltetlen állást foglalja el. Ezzel viszont a Magyar Nemzet cikke szerint nem csökken a betöltetlen helyek száma.

Egy orvos azt mondta a lapnak, mostani munkahelyén még nem tudják, hogy nyert a pályázaton, és otthagyja munkahelyét. Ő tízmillió forintot kap az újrakezdésre. Egy másik orvos szerint sokakat eltántorít az elpusztíthatatlan bürokrácia: a pályázati anyagot hónapokig tart összeállítani. Ez utóbbi doktor Mezőberényben fog rendelni, a támogatásból a rendelőt akarja megvenni.

750 millió forintos a keret, ennek zöme azonban kihasználatlan marad, mert csak 43 pályázat érkezett be. Ez azt jelenti, hogy 300 milliót fognak csak kifizetni. A kiírás szerint legalább 12 hónapja betöltetlen praxisért hatmillió forint járhat, két éve betöltetlennél nyolcmillió jár, és így tovább, akár tízmillióig. Praxisjogra négymillió igényelhető.

Eddig mindössze hat pályázat nyert 6-10 millió közti letelepedési támogatást és tíz pályázó 1,5-4 millió közti praxisjogvásárlási támogatást. Több pályázat vár még elbírálásra, de a 238 betöltetlen körzetre még így is kevés lesz az orvos, a lyuk 15 százalékát ha sikerül betömni. Borsodban a legrosszabb a helyzet, ott 40 betöltetlen körzet van, és van olyan körzet, ahol tíz éve nincs orvos.

A pályázatok beadásának a határideje október 31., utána még egy hétig összesít az OEP, majd nyilvánosságra hozzák a nyertesek neveit és az összegeket. Másra nem válaszolt az OEP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik