Belföld

Zseniális: Több pénz kell adni az orvosoknak és akkor lesznek majd orvosok

orvos(960x640).jpg (Array)
orvos(960x640).jpg (Array)

Az orvosszövetség megfejtette az ősi bölcsességet. Ha valakinek több pénzt adnak valamiért, amit eddig nem csinált, akkor lehet, hogy fogja csinálni.

Akár 10 millió forintot is kaphat az az orvos, aki öt éve betöltetlen praxisban vállal munkát, azonban a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán ettől a letelepedésösztönző intézkedéstől nem oldódik meg a helyzet.

Selmeczi Kamill a Magyar Nemzet szerdai számában azt mondta, azért van sok betöltetlen praxis, mert nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek, a helyzetet ugyanakkor javítaná, ha emelnék a háziorvosok jövedelmét.

Szerinte jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint. Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvos fizet ki.

A magyar háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség.

A lap szerint a kormány idén is 500 millió forintot szán a háziorvosok letelepedésének ösztönzésére. Tavaly a pályázati forrásból 38 háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségügyi Pénztár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik