Közélet

Furán értelmezte a bíróság az AB-döntést, takarni kell a rendőrarcokat

24.hu
24.hu

2015. 10. 30. 08:58

A rendőrök zsinórban nyerték a pereket az Index ellen, aztán az AB végül a lapnak adott igazat, mire ezt félremagyarázva újabb elmarasztaló ítélet született. Még várni kell a rendőrarcok mutogatásával.
Korábban a témában:

Az volt az egész ügy alapvetése, hogy a szolgálatban lévő rendőr a közhatalmat gyakorlók arca, képviselője, ezért hadd közölhesse a média az arcukat kitakarás nélkül, pl. tüntetéseken. Az Index anno emiatt pert kapott a nyakába, ahol egészen a Kúriáig menetelt az ügy, a Kúria is kedvezőtlen döntést hozott a lapnak és a médiának.

Az Index ekkor az Alkotmánybírósághoz fordult, ami kimondta viszont, hogy a közéleti eseményeken készült rendőrfotó nyilvánosságra hozható, ha nem öncélú. Vannak kivételek, pl. sérült rendőrt kitakarással kell fotózni, ilyenkor embernek, nem hatalmat gyakorló személy képviselőjének nyilvánul.

És most jön a fordulat: a Kúria ugyan visszavonta a határozatát, de közölte, ki kell takarni a rendőrök arcát, ha nem nagy közérdeklődést kiváltó eseményen készült a kép. A Fővárosi Ítélőtábla az eredeti Index vs. rendőrök per újratárgyalásán is a rendőröknek adott emiatt igazat, tehát a kivételből csinált főszabályt.

Az ítélet indoklásában elmondták, ha a rendőr arca érzelmet fejez ki, az már az ő belső világa, az Index pedig úgy is tud tudósítani, hogy nem mutatja a rendőröket. Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója az ítélőtábla első ítéletét mondta ki alapjogsértőnek, nem a jogszabályokat, így a mostani döntésük is sérti az AB határozatát, várhatóan ezt is elfogják meszelni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.