Közélet

Colleen Bell: állítsák bíróság elé a korruptakat

colleen bell (colleen bell)
colleen bell (colleen bell)
Régi szólamokat puffogtatott az amerikai nagykövet, aki szerint Magyarország sok mindenben példásan jár el, de ott az a fránya korrupció.

Én is mondtam, és a sajtójelentések szerint Szijjártó külügyminiszter is ugyanezt hangoztatta, hogy a beszédemben nem volt semmi újdonság, minden egybecseng az utóbbi években tett megjegyzéseinkkel, amelyek még az Orbán-kormány 2010-es beiktatása előtti időkre nyúlnak vissza.

Mindezt Colleen Bell, az amerikai nagykövet nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában. Nem változott tehát semmi, a térségbeli prioritások sem: támogatják az európai integrációt és kész. Magyarországról jókat mondott, mivel támogattuk az ukrajnai megoldást és szankciókat, Szíriában pedig kiállunk az Iszlám Állam ellen.

Arra a kérdésre, hogy Szijjártó Péter igazat mondott-e azzal, hogy az USA sok bevándorlót akar Európában látni, Bell azt mondta, Európa biztonsága az Egyesült Államok érdeke, támogatják a menekültválság rendezését. Pozitív szerinte, hogy történt előrelépés a kormány és a civilek viszonyában, ennek folytatását várják el.

Elmondta, a Corvinus Egyetemen tartott előadásán semmi újat, semmi meglepőt nem mondott: kérik, hogy a korrupt személyeket állítsák bíróság elé, aggódnak a sajtószabadság miatt, a menekültekről szóló diskurzus miatt és bátorítják a kölcsönösen előnyös üzleti együttműködést.

Bell szerint a kifogásaikban történt annyi előrelépés, hogy az EU és az EBESZ keretében hajlandó volt Magyarország törvénymódosításokra. Orbán paranoiájára azt mondta, senki sem akarja a kormányfőt elmozdítani. Alapból sok kérdésre adott kitérő választ, így például a kétoldalú viszonyokat firtató kérdésre, vagy épp arra, hogy miként értelmezi Lázár János miniszter reakcióját a corvinusos beszédre.

Olvasói sztorik