Közélet

Háromszor annyi a korrupció, de nem ám azért, mert szétlopják az országot

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 06:31

A földerítés, kérem szépen, az lett szuperhatékony - állítja Ibolya Tibor fővárosi főügyész. Meglepőeket mondott ezen kívül is, szerinte például kéne egy korrupcióellenes fő szerv.
Korábban a témában:

A fővárosi főügyész szerint tavaly a korábbi háromszorosára ugrott a feltárt korrupciós esetek száma, és Budapest bűnügyi statisztikája is hasonlóan alakult. Az adatok azt mutatják, hogy hatékonyabb lett a bűnüldözés munkája – idézi Ibolya Tibort csütörtöki számában a Magyar Idők.

A főügyész elmondta, hogy míg 2013-ban 1105 korrupciós bűncselekményt regisztráltak, addig tavaly 3269 ilyen bűntettet. Budapest adatai hasonlóan alakultak, a fővárosban is több korrupciós ügyet jegyeztek fel 2014-ben, mint egy évvel korábban – tette hozzá.

Image: 73484196, Görbe tükröt tartó tüntetést szervezett a budapesti Nyugati térre a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a 4K! - Negyedik köztársaság. Ötven politikusnak öltözött, transzparenssel felvértezett aktivista vett részt a tüntetésen., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Kummer János

Hatékonyabb fellépés–>boldogság

Ibolya szerint minél hatékonyabban lépnek fel a korrupcióval szemben, annál több ügyre derül fény, így több ügy kerül be a statisztikába. A növekedés tehát elsősorban a hatékonyabb felderítés következménye – tette hozzá. Arra is kitért, nem állítja, hogy Magyarországon nincs, vagy csökkenne a korrupció, csak annyit mond, hogy mértéke nem ezekből a számokból derül ki. Megítélése szerint a korrupció mértéke valószínűleg nem tér el nagyságrendekkel a térség hasonló politikai és gazdasági berendezkedésű országainak mutatóitól.

A fővárosi főügyész lehetetlen állapotnak nevezete, hogy rendszeresen az ügyészségen és a legfőbb ügyészen kérik számon a korrupcióellenes harc hatékonyságát, ugyanis a hatékonyság legkevésbé az ügyészi szervezeten múlik. Magyarázatként elmondta, hogy a korrupció bizonyításának gyakorlatilag egyetlen lehetséges módja a valós idejű felderítés.

Elvész a gyermek

A bűnüldözési célú felderítés azonban jelenleg nem a büntetőeljárási törvényben, hanem a rendőrségi és más jogszabályokban szerepel. Miközben a felderítés az ügyészség előtt nem mindig és nem teljes körűen ismert, addig a bizonyítékok elégséges voltának megítélése kizárólag az ügyész felelőssége. Ebből csak az következhet, hogy a bűnüldözési felderítést a jövőben a büntetőeljárási törvényben kellene szabályozni, másképp a korrupció felderítésének eredményéért vagy éppen eredménytelenségéért az ügyészség nem tud felelősséget vállalni – jelentette ki.

Ibolya Tibor arra is kitért, hogy a jelenlegi feladatmegosztásban a korrupciós felderítés szétforgácsolódik több szervezet, például a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a rendőrség és a NAV között. Szerencsésebb hatékonyabb lenne egységesen kezelni a kérdést, a lényeg azonban az, hogy az ügyész felügyeleti és rendelkezési jogot kapjon az eljárásnak már ebben a szakaszában is – mondta az MTI szerint. Mellesleg a Jobbik egy, a romániaihoz hasonló korrupcióellenes csúcsszervezet létrehozását szorgalmazza hónapok óta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.