Közélet

Hatalmas lenyúlás a nyúltartásról szóló 31 milliós könyv

24.hu
24.hu

2015. 10. 19. 15:54

25 éve Amerikában már kiadták egyszer azokat a mezőgazdasági könyveket, amiket új magyar szakkiadványként próbáltak elsütni az EMMI háttérintézményénél.

Egy 20-25 évvel ezelőtti amerikai kiadvány koppintása az a nyúltenyésztési tankönyv, amit 31 millió forintért készítettek az EMMI háttérintézménye számára az Eötvös-programban – tudósít az Index.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szakszóvivője múlt kedden beszélt arról, hogy a Türr István Képző és Kutató Intézet nagyrészt kamu megbízásokra költi másfél milliárd forintos uniós keretét, példaként említve a Száz Magyar Falu nevű kiadó mezőgazdasági oktatási könyveit, amit „túlárazott blabla hülyeségnek” nevezett. A kiadó erre úgy reagált, hogy „a köteteket egy habilitált egyetemi docens szerkesztette, nem egy körállatorvos” – utalva arra, hogy Hadházy egyébként állatorvosként dolgozik.

Az Index ugyanakkor kiderítette, hogy a könyvek nem magyar egyetemi docens szellemi termékei: a nyúltenyésztésről szóló kiadvány és még két másik mezőgazdasági oktatás-módszertani könyv amerikai koppintásból született. Az 1990-es években az Egyesült Államokban több egyetem fogott össze azzal a céllal, hogy tizenéveseknek mezőgazdasági programot állítsanak össze – a Száz Magyar Falu Kft. az ennek keretében született 30-40 oldalas kiadványokat minimális eltéréssel, szó szerint ültette át magyarra. Lényegében arra sem vették a fáradságot, hogy a tipikusan az Egyesült Államokra jellemző részeket átírják és olyan hiba is van a könyvekben, amely tükörfordításból adódó félreértésen alapul.

Farkas József, a Száz Magyar Falu Kft. vezetője elismerte a fordítást, de azzal védekezett, hogy a kiadványok szerepelnek a felhasznált irodalom jegyzékében. Hozzátette: „a magyar változatok nem szó szerinti fordítások és kiegészültek a hazai sajátosságokkal”, de az Index szerint ez nem igaz, az angol és magyar nyelvű füzetek bekezdésről bekezdésre megegyeznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.