Közélet

Juncker: „ha Törökország megnyitja a csapokat, 2-3 millió menekült fog érkezni”

Az Európai Bizottság elnöke szerint változtatni kell az európai menekültügyi politika alapját jelentő dublini rendszeren, mert nem működik.

„A menekülteket illetően változtatni kell a dublini rendszeren. Nem működik”, jelentette ki Jean-Claude Juncker szerdán Párizsban a francia gazdasági, szociális és környezetvédelmi tanács ülésén elmondott beszédében.

Ha pedig nem működik, nem tudjuk alkalmazni, és ezért az Európai Bizottság előremutató javaslatokat fog tenni 2016 tavaszán.

Az európai menekültügyi politikát meghatározó dublini szabályok szerint a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek. A rendszer, amelyet egyre többen vitatnak, nehezen működik, mivel egyes tagállamok már nem képesek teljesen alkalmazni.

Jean-Claude Juncker kitartott viszont azon álláspont mellett, hogy a migránsválság megoldása érekében Törökországgal kellene mielőbb megállapodásra jutni. Jelezte, hogy érti „azoknak a kétségeit és habozásait, akik azt mondják, hogy Erdoggannal (a török elnökkel) nem lehet megállapodni. De akkor ki mással Törökországban?”, tette fel a kérdést az Európai Bizottság elnöke.

„Ha Törökország megnyitja a csapokat, 2-3 millió menekült fog érkezni azon menekülteken kívül, akiket már el kell látnunk, és Jordánia felől is mozgás lesz Törökország felé, vagyis árat kell majd fizetnünk a törököknek”, vélte Juncker.

Az uniós állam- és kormányfők október 15-i találkozójukon elkötelezték magukat arra, hogy jelentős támogatást nyújtanak Ankarának különböző jogcímeken, ami hozzájárulna ahhoz, hogy Törökországból kevesebb szíriai menekült induljon az EU-tagállamokba.

A nyugat-balkáni migrációban érintett országok vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozójával kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke hihetetlennek nevezte, hogy az Európai Unión belül vannak olyan tagállamok, amelyek “nem állnak egymással szóba, akiknek ugyanaz a gondjuk és nincs ahhoz energiájuk, hogy egymással megvitatva próbálják ezt a problémát megoldani”.

„Sértegetésekből és támadásokból álló előadást láthattunk, amiről nem gondoltam, hogy előfordulhat Európában. Ez amiatt van, mert a kormányok és a társadalmak nem állnak szóba egymással”, mondta Juncker, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az „a benyomás alakult ki, hogy a tévénézők többet tudnak a migránsok mozgásairól, mint a kormányzó politikusok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik