Közélet

Zsákutcába vitte Görögországot, most milliókat gombol le

janisz varufakisz ingje (Array)
janisz varufakisz ingje (Array)
Nála lesz a pénz, nála lesz a dollár. Janisz Varufakisz, a volt görög pénzügyminiszter óriási pénzekért vállal előadásokat. Csakhogy senki sem érti, mit tud mondani egy tárgyalássorozatot megtorpedózó bukott politikus.

Ki keresett a legjobban a görög válsággal? A brókerek, szólhat az elhamarkodott válasz, márpedig nem csak ők jártak jól. Janisz Varufakisz, a szélsőbalos kormány menesztett pénzügyminisztere is jól keres marxizmusával, ugyanis a Telegraph szerint majdnem 18 millió forintnyi pénzért hajlandó előadást tartani.

Varufakiszt a London Speaker Bureau menedzseli jelenleg, és amiatt lett hírhedt, hogy öt hónapos pénzügyminisztersége alatt nem volt hajlandó kiegyezni az országot lélegeztetőgépen tartó hitelezőkkel. A volt pénzügyi ász fent említett tarifája csak Európán kívüli előadásokra áll, a kontinensen a fenti ár tizedéért, sőt egyetemeken kevesebbért is fellép. Bár a meghívónak fizetnie kell a kosztot-kvártélyt-utazást.

Egy athéni hetilap, ami felfedezte a turpisságot, azt írta, a férfi, aki a tárgyalások során majdnem a katasztrófába manőverezte az országot, felépíti vagyonát. Az őt menedzselő iroda mindenesetre nem erősítette meg Varufakisz díjazását, de kiemelték, hogy mégiscsak a görög kormány volt tagja, aki kelendő az előadások piacán. Pedig korábbi tárgyalópartnerei szerint már a hiteltárgyalások idején is összevissza beszélt, nem tett le konkrét javaslatokat.

Varufakisz amúgy mostanság egy páneurópai mozgalmat próbál tető alá hozni a változásért, na meg azért kampányol, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. Ha úgy kampányol, ahogy Görögországért tette, a britek még a szigetet is elvontatják a kanadai partokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik