Nagyvilág

Mindenkinek beszólt, majd megmondta, kik lesznek a következő görögök

varufakisz (Array)
varufakisz (Array)

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter szerint a mentőcsomagjuk bukásra van ítélve, az elképzelésnek semmi jövője. Sötét képet festett a válság sújtotta Európáról.

“A spanyoloknak saját gazdasági és társadalmi helyzetük mérlegelésével kell eldönteniük országuknak mire van szüksége, függetlenül attól, hogy mi történik Görögországban, vagy bárhol másutt” – fogalmazott az egykori görög pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy “annak a veszélye persze mindig fennáll, hogy a görögországihoz hasonló helyzet alakuljon ki és ez meg is fog történni, ha ugyanazokat a hibákat követik el, amit Görögországgal szemben elkövettek”.

Az idén esedékes általános választások előtt Mariano Rajoy miniszterelnök a görög gazdasági összeomlást használja kampányeszközként a kormányzó konzervatív Néppárt kríziskezelő politikájának a népszerűsítésére, mondván, ha kormányzó görög Sziriza párt közeli spanyol szövetségese, a szélsőbaloldali Podemos a választások után megváltoztatná a gazdasági kurzust, ismét krízisbe taszítaná az országot. A Podemos szavazótábora a görögök megsegítése óta egyébként folyamatosan apad.

Varufakisz a kormányzó Néppárt állításait az El País kérdésére kommentálva úgy fogalmazott, hogy

“a jobboldali politikusok újabban egyfajta mumusként használják Görögországot a lakosság megfélemlítésére”.

Jobban teljesít?

A spanyol gazdaság 2013-ban ötéves recessziós periódusból lábalt ki és a kormány prognózisa szerint az ország az idén 3,3 százalékos GDP-növekedést fog elérni, a dupláját az euróövezetinek. A költségvetési deficitet Madrid 2016-ra GDP-arányosan három százalék, az uniós alapszerződésben megkövetelt szint alá tervezi csökkenteni.

 Kép: Europress Fotóügynökség

A spanyol GDP-arányos adósságállomány az idén 98,5 százalék lesz, szemben Görögország 177 százalékával. A munkanélküliség azonban 22 százalékos, Görögország után a második legmagasabb az euróövezetben. A Rajoy-kormány “több millió” munkahely létesítését ígérte a 2014-es és 2015-ös évekre.

A bukás

Jánisz Varufakisz az interjúban elmondta, hogy a kidolgozás alatt álló harmadig görög segélycsomag “bukásra van ítélve”, az elképzelésnek “nincs jövője”. A krízist csak újabb és újabb hitelekkel hosszabbítják meg és közben úgy tesznek, mintha ezzel megoldották volna – fogalmazott. “A kitűzött célokat nem lehet elérni, csak a recesszió fog elhúzódni, aminek pedig politikai következményei lesznek” – figyelmeztetett.

Varufakisz szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter valójában az euróövezetet akarja alapjaiban átalakítani. Végső soron minden országot a Trojka (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap) befolyása alá kívánnak hozni, Madridot éppen úgy, mint Rómát, vagy Párizst. “A trófea, a Trojka legvégső célja Párizs” – hangsúlyozta Varufakisz.

A grexit, vagyis a görögök kilépése az eurózónából nem kizárt a politikus szerint, aki úgy látja, Schäuble céljai között szerepel az is, hogy példát statuáljon és megfélemlítsen másokat a görögökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik