Közélet

Gyurcsány: az én személyem emelte ki a Sukoró-ügyet az elszámoltatási esetek közül

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 26. 14:33

A volt kormányfő szerint az ő személye emelte ki a Sukoró-ügyet a másfél ezernyi elszámoltatási ügy közül. A politikus erről Császy Zsolt Az Orbán-rezsim börtönében című könyvének bemutatóján beszélt.

Mint mondta: a vizsgált ügyek alig négy százaléka jutott el a feljelentésig, vádemelésig hét, elsőfokú ítéletig két eset ért el, de a “nullához közelítő váderedményesség” dacára mindez hozzájárult a 2010-es országgyűlési választások eredményéhez.

Gyurcsány Ferenc szerint az volt az elgondolás, hogy “ha engem nem tudnak elcsípni, akkor valaki más vigye el ennek a terhét”. A politikus “a diktatúrák vérlázító szokásának”, az Orbán-rendszer politikai önkényének nevezte, amikor a gyanúsítottnak enyhébb eljárást helyeznek kilátásba, ha másra vall.

“Ennél romlottabb rendszerek is megbuktak” – jelentette ki, hozzátéve, ha ez megtörténik, a meghurcoltaknak elégtételt, kárpótlást kell adni. Mint mondta, olyan igazságszolgáltatásra van szükség, amely az érintett kilététől függetlenül folytatja le az eljárást.

Debreczeni József, a DK elnökségi tagja, a kötet kiadója megemlítette: a koncepciós perek jellemzője, hogy előbb szemelik ki a bűnöst, és ezt követően születik meg maga az ügy.

Emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben hatalomra jutott csoportnak már négy évvel korábban szándékában állt Gyurcsány Ferenc börtönbe juttatása, szerinte pedig az ügyészség Györgyi Kálmán legfőbb ügyész “rejtélyes” és idő előtti lemondása óta a Fidesz befolyása vagy uralma alatt állt.

Császy Zsolt saját esete kapcsán az igazságszolgáltatás torzulásáról beszélt, amit szerinte nem hibák okoztak, hanem a “tudatos torzítás a politikai célok érdekében”, megjegyezve, hogy a rendszerváltás egyik célja az volt, hogy ne lehessenek többé ilyen perek.

A Szolnoki Törvényszék szeptember 30-án ítélte négy év letöltendő börtönbüntetésre Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügyként ismertté vált perben első fokon, nem jogerősen. Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója halmazati büntetésként 3 év 6 hónap letöltendő börtönt kapott.

A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Császy Zsoltot mint bűnsegédet ítélték el a cselekmény miatt, és magánokirat-hamisításban is bűnösnek találták.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.