Közélet

Göncz Árpádot csak Széchenyi és Kossuth győzheti le

A köztársasági elnökökre, a nemzeti egységre és az ünnepekre kérdeztek rá egy felmérésben. Tudta, hogy nem tartjuk elég fontosnak október 23-át, de Göncz Árpádot nagyon?

Felmérést készített a Publicus a Vasárnapi Hírek megbízásából arról, vajon ki és miért volt eddig Magyarország legnépszerűbb államfője.

A megkérdezettek elsöprő többsége, 66 százalék a nemrég elhunyt Göncz Árpádot jelölte meg. A második helyre némi meglepetésre a mostani köztársasági elnök, Áder János futott be, őt a 4 százalékos Sólyom László, majd a 2-2 százalékos Mádl Ferenc és Schmitt Pál követi. 17 százaléknyian voltak, akik nem tudtak vagy akartak válaszolni.

Kép: Publicon
Kép: Publicon

Sólyom vs. Áder

Egy különleges Sólyom-Áder párharcot is tető alá hoztak. Megosztó vagy egységet teremtő-e két politikai személyiség, ezt mérték le. Sólyom lett a megosztóbb a 2008-as válaszadók 40 százalékának, míg idén Ádernél 41 százalék mondta ezt (mindeközben viszont magasabb egységesítői értéket kapott 46:31-re elverve Sólyomot).

Pártprferenciák szerint nézve az MSZP-sek mindkét elnököt nagyon megosztónak találták, a fideszesek inkább Sólyomot, míg a bizonytalanoknál Áder lett a megosztóbb és egységesítőbb is.

Kép: Publicon
Kép: Publicon

Nemzeti egység, nemzeti ünnep

Megkérezték azt is, ki testesíti meg leginkább a nemzeti egységet (itt több választ is lehetett adni, így nem a 100 százalék számít összesnek). Széchenyi István 29, Kossuth Lajos 23 százalékot kapott, aztán Göncz jön 19-cel. Megelőzi a 14 százalékos Deák Ferencet, Kádárt, Nagy Imrét és Horthyt is.

Kép: Publicon
Kép: Publicon

Végül a legfontosabb nemzeti ünnepre kérdeztek rá. Ez 2008-ban még fej fej mellett március 15. és augusztus 20. volt, de idénre a nyári államalapítási ünnep jobban meglépett. Október 23. stagnál és többen mást mondtak, gyaníthatóan egyházi ünnepet. Sokat nőtt a nem tudja vagy nem válaszolók száma is.

Kép: Publicon
Kép: Publicon

A kutatás reprezentatívan kiválasztott 1000 fő telefonos megkeresésével készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik