Közélet
Az Országgyűlés plenáris ülése

Elnapolták a Fidesz örökösödési háborúját

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 22. 08:42

Hamarosan bejelentik, hogy Orbán 2018-ban is csatasorba áll.

A párt- és miniszterelnök még idén ősszel tisztázza, az ő vezetésével vág neki a Fidesz a következő parlamenti választásoknak, ő lesz a miniszterelnök-jelölt – erősítette meg egy kormánytag a Figyelőnek. Ez egyben azt jelenti, hogy eltolódik a vezérváltás, a posztjára aspirálóknak várniuk kell. Ehhez új stratégiát kell kidolgozniuk, hogy hosszabb távon is versenyben tudjanak maradni.

A hetilap több magas rangú kormánytisztviselővel beszélt a Fideszen belüli örökösödési háborúról. Arra jutott, hogy két nevet ki lehet húzni azok közül, akiket a sajtó az elmúlt hetekben Orbán Viktor lehetséges utódjaként emlegetett. Balog Zoltánét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójáét és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterét.

Utóbbiról azt mondták a Figyelőnek megbízható körökben, hogy esze ágában sincs küzdeni a miniszterelnöki székért. Állítólag az ő politikai karrierje olyan szorosan fonódik össze Orbánéval, hogy amikor a főnök kilép a rivaldafényből, Szijjártó is hátrébb húzódik, akár a politikával is felhagy. Bár egy politikusnál nincs soha, egyelőre úgy tűnik, ő nem tervez önálló karrierépítést a Fidesz új korszakában.

A Figyelő úgy tudja, a miniszter nagyon nem is örül annak, hogy a neve egyáltalán előkerült, mint Orbán egyik potenciális utódja. Munkatársainak Szijjártó arra panaszkodott, hogy az soha nem tesz jót, ha ilyen összefüggésben foglalkoznak vele, hiszen akinek a figurája felkerül a sakktáblára, annak azzal kell számolnia, hogy az ellenfél le akarja ütni.

Balog Zoltánból a karizma hiányzik, amit pedig Orbán Viktor a karaktergyilkossággal szembeni ellenálló képesség részének tekint. Ennek hiánya  nála mutatkozik meg leginkább.Az ő vezetési stílusa nagyban eltér a többiekétől, akiknek a becsvágyuk, tettrekészségük is nagyobb. Hozzájuk képest az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítója inkább az Antall József-i politikai kultúrát képviseli.

A listát átböngészve a Figyelő arra jut, hogy valójában ketten futnak jelenleg versenyt: Lázár János és Rogán Antal. Kettejük küzdelme párton belül és kívül is látványos, „vehemensebb annál, mint amennyit kifelé mutatni kellene”, gyakran felesleges is. A hetilap forrásai szerint ez azonban nem idegen a Fidesztől, az ilyen párbajok szorosan hozzátartoznak a párthoz, amelynek lendületben tartják a gépezetét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.