Közélet
Az Országgyűlés plenáris ülése

Elnapolták a Fidesz örökösödési háborúját

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 22. 08:42

Hamarosan bejelentik, hogy Orbán 2018-ban is csatasorba áll.

A párt- és miniszterelnök még idén ősszel tisztázza, az ő vezetésével vág neki a Fidesz a következő parlamenti választásoknak, ő lesz a miniszterelnök-jelölt – erősítette meg egy kormánytag a Figyelőnek. Ez egyben azt jelenti, hogy eltolódik a vezérváltás, a posztjára aspirálóknak várniuk kell. Ehhez új stratégiát kell kidolgozniuk, hogy hosszabb távon is versenyben tudjanak maradni.

A hetilap több magas rangú kormánytisztviselővel beszélt a Fideszen belüli örökösödési háborúról. Arra jutott, hogy két nevet ki lehet húzni azok közül, akiket a sajtó az elmúlt hetekben Orbán Viktor lehetséges utódjaként emlegetett. Balog Zoltánét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítójáét és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterét.

Utóbbiról azt mondták a Figyelőnek megbízható körökben, hogy esze ágában sincs küzdeni a miniszterelnöki székért. Állítólag az ő politikai karrierje olyan szorosan fonódik össze Orbánéval, hogy amikor a főnök kilép a rivaldafényből, Szijjártó is hátrébb húzódik, akár a politikával is felhagy. Bár egy politikusnál nincs soha, egyelőre úgy tűnik, ő nem tervez önálló karrierépítést a Fidesz új korszakában.

A Figyelő úgy tudja, a miniszter nagyon nem is örül annak, hogy a neve egyáltalán előkerült, mint Orbán egyik potenciális utódja. Munkatársainak Szijjártó arra panaszkodott, hogy az soha nem tesz jót, ha ilyen összefüggésben foglalkoznak vele, hiszen akinek a figurája felkerül a sakktáblára, annak azzal kell számolnia, hogy az ellenfél le akarja ütni.

Balog Zoltánból a karizma hiányzik, amit pedig Orbán Viktor a karaktergyilkossággal szembeni ellenálló képesség részének tekint. Ennek hiánya  nála mutatkozik meg leginkább.Az ő vezetési stílusa nagyban eltér a többiekétől, akiknek a becsvágyuk, tettrekészségük is nagyobb. Hozzájuk képest az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítója inkább az Antall József-i politikai kultúrát képviseli.

A listát átböngészve a Figyelő arra jut, hogy valójában ketten futnak jelenleg versenyt: Lázár János és Rogán Antal. Kettejük küzdelme párton belül és kívül is látványos, „vehemensebb annál, mint amennyit kifelé mutatni kellene”, gyakran felesleges is. A hetilap forrásai szerint ez azonban nem idegen a Fidesztől, az ilyen párbajok szorosan hozzátartoznak a párthoz, amelynek lendületben tartják a gépezetét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.