Közélet
tanar(430x286)(2).jpg (tanár, tanító, pedagógus)

A nemzetért kell dolgozniuk a tanároknak. Ja, a gyerekekért is

24.hu
24.hu

2015. 10. 15. 12:52

Egy fokkal kevésbé akarja glédába állítani a pedagógusokat az új etikai kódex, bár még akad benne néhány kimirszeni elem.
Korábban a témában:

Több ponton változhat a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikai kódex: a beérkezett vélemények alapján kikerülhet belőle az alaptörvényre való direkt utalás, az elszürkülés, rutinból végzett munka és kiégés ellen való küzdelem, és a nevelőtestületeknek az erkölcsi kérdéseket, értékeket érintő egységes fellépése. A dokumentumban, amit várhatóan november közepén fogadnak el, új pontként szerepelhet, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat.

Horváth Péter, a kar elnöke csütörtökön az MTI-vel közölte: a kódex tervezetéhez 202 javaslat érkezett a tagoktól. Az, hogy a kódex tervezetének mely pontjai változnak meg, még pontosan nem lehet tudni, a vélemények feldolgozása folyamatban van. A változtatásokra a kódexet előkészítő munkacsoport tesz javaslatot.

Bírálat, önbírálat helyett konstruktivitás, önfejlesztés

Az idáig feldolgozott vélemények alapján kikerül a tervezetből az alaptörvényre való direkt utalás, ezen kívül az a pont, hogy munkahelyen kívül is olyan magatartást tanúsítsanak a pedagógusok, hogy az erősítse a velük érintkezők köznevelésbe vetett bizalmát. A bírálat, önbírálat kifejezések helyett konstruktivitás, önfejlesztés kerül a tervezetbe.

Az a pont is kikerül, hogy kívánatos, hogy a nevelőtestületek az erkölcsi kérdéseket, az értékeket tekintve azonos szellemben, egységesen lépjenek fel, valamint, hogy a pedagógus tartózkodik a szélsőséges vagy környezetéből megbotránkozást kiváltó megnyilvánulásoktól. Nem szerepel majd benne, hogy a pedagógus küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen, és szaktudását, speciális – különösképpen szakértői vagy szaktanácsadói – képesítését felhasználja az őt foglalkoztató intézmény érdekében.

N.E.M.Z.E.T.I.  K.Ö.Z.S.Z.O.L.G.Á.L.A.T.

Az idáig feldolgozott vélemények alapján bekerül a tervezetbe, hogy a pedagógusok küldetése a nemzeti közszolgálat, így munkájukat mindenekelőtt a nemzet érdekében végezzék, kiemelten figyelembe véve a gyermekek, tanulók mindenek felett álló érdekeit. Új pontként szerepel majd, hogy döntéseiket mindezeken felül a józan ész és az emberiesség határozza meg, különös tekintettel a gyermekek jogos érdekeire – közölte az elnök.

Az etikai kódexet a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlése fogadja majd el kétharmados többséggel – közölte az elnök. A gyűlés tervezett időpontja november 14. Mellesleg az kimaradt az MTI-hírből, hogy pedagógusok sokasága tiltakozott a kéz irányítás és uniformizálás ellen, amit a tanárokra kényszerített volna a kódex.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.