Közélet

Családi pótlék csak oltásért

Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Vakcina-vedooltas(1)(960x640).jpg (Array)
Egy készülő javaslat szerint megvonnák a családi pótlékot, ha a hat évnél fiatalabb gyerek nem kapja meg a kötelező oltásokat.

Egy most fogalmazódó törvényjavaslat szerint a kötelező kisgyermekkori védőoltások beadásához kötnék a családi pótlék-jogosultságot – írja a Medicalonline. A tervek szerint az illetékes kormányhivatalnak kellene az oltóorvosnak jelenteni, kiket nem tudott beoltani. A szülőknek egy hónapon belül nemcsak pótoltatni, hanem igazolniuk is kell az aktuális védőoltás beadatását, mert a hivatal addig felfüggeszti a családi pótlék folyósítását, amíg a vakcina beadása nem történik meg.

A szakportál emlékeztet rá, hogy az Egészségügyi Világszervezet hosszú évek óta a jó példák közé sorolja a magyar rendszert. Abban az életkorhoz kötött betegségmegelőző vakcinák többségét 6 éves korukig megkapják a gyerekek, és sokféle, régen halált okozó betegség – diftéria, tetanusz, szamárköhögés, járványos gyermekbénulás, pneumococcus, mumpsz, rubeola, kanyaró, illetve tuberkulózis – ellen kapnak védelmet. Ugyanakkor az oltásellenesek gyakori érve, hogy csak nálunk ilyen szigorú az oltási rend, több nyugat-európai országban a szülőkre bízzák, oltatják-e gyermekeiket vagy sem.

Korábban az oltásellenes szülőknek írt nyílt levelével lett világhírű a kanadai Jennifer Hibben-White és kisfia, az alig egy hónapos Griffin, aki 15 naposan kanyaróval fertőződhetett meg egy orvosi vizsgálatnál.

Mint kiderült, nem sokkal előttünk, a váróteremben volt egy beteg, akiről nem sokkal ezután bebizonyosodott, hogy kanyarós. Mivel a vírus légi úton terjed, és legalább két óráig életképes a legkülönfélébb felületeken is, fennáll a veszélye, hogy a betegséget mi is elkaptuk.

“Az orvosom megkérdezte, be vagyok-e oltva a vírus ellen. Igennel válaszoltam. Csakhogy Griffin, aki mindössze 15 napos volt, nem kapott védőoltás. Hogy kaphatott volna” – tette fel a kérdést a nő, majd leírta, orvosai azt tanácsolták neki, hogy a vírus inkubációs idejére – 21 nap – vegyen ki szabadságot, és ha teheti ne menjen kisgyermekek közelébe.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik