Közélet

Mindenki lenyugodhat: hungarikum lett a debreceni és a fröccs

Négy magyar termékkel 54-re bővült a hungarikumok száma – jelentette be az örömhírt Fazekas Sándor és Kósa Lajos.

A debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája, így 54-re nőtt a hungarikumok száma – jelentette be Fazekas Sándor földművelési miniszter a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón.

Népi eredet

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. Szerinte ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs – amelyből 50-60-féle ismert – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti – fűzte hozzá.

Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente – ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.

A szerencsi csokoládé is jó helyre került

Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik