Közélet

Orbán elárulta, miért nincsenek nők a kormányban

Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)
Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)

A magyar kormányban egyetlen nő sincs ma, az 52 államtitkár között is csak 7 az október 5-i állapot szerint, a kormánybiztosok között szintén nulla. A 444 egy tavaszi, zártkörű beszélgetésre hivatkozva most arról ír, mi ennek az oka.

„Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott”, mondja Orbán, majd hozzáteszi, hogy pedig ők „egy kulturáltabb népség volnánk a magunk felfogása szerint ellenzékben, de még ott is emlékszem néhány dologra polgári oldalról.”

A kormányfő szerint létezik egy olyan európai divat, hogy a nők több lehetőséget kapjanak a kormányban, de Magyarország nem segíti ennek a célnak az elérését, pedig „vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra”, tette hozzá.

Czunyiné agyondicsérve

„A nők és a férfiak ugyanazt a dolgot teljesen más oldalról közelítik meg. Ennek nemcsak létjogosultsága van, hanem hasznos is”, ecseteli a kormányfő, majd hoz egy konkrét példát.

„Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele” és itt a 444 szerint Czunyiné Bertalan Juditra, az Emmi államtitkárára gondolt Orbán, bár ez nem derül ki pontosan.

Azt mondta róla Orbán, hogy szerint a humán portfoliót el tudná vinni a kormányban, amit most Balog emberminiszter visz, és ez a kormányátalakítás után is így maradt.

Rögtön megdicsér még egy kormánytagot (ha az államtitkárokat is a kormány részének tekintjük), méghozzá Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt. „Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik