Közélet

„Idézhetném Gyurcsányt is: elkúrtuk. Megint.”

Csúnyán lecsúszott a menekültválságról az MSZP, bár nehéz lett volna a Fidesz mellett labdába rúgni. Nem véletlen, hogy a párt tehetetlenségét meglovagolta a CÖF is, plakátokra nyomtatták több megszólalásukat is.

Annyira félrementek a bevándorlásra adott reakcióik, hogy Kunhalmi Ágnes június 18-án még azt mondta, hogy:

A bevándorlás álprobléma, amit a Fidesz kreált.

Botka László pedig azt, szintén június 18-án, hogy:

A város lakosságát egyáltalán nem zavarták.

Kapott a DK, az Együtt és a PM is, valamint Vona Gábor Jobbik-elnök is plakátot, most azonban az MSZP-vel foglalkozunk. Egy szocialista forrásunk név nélkül, de bevallotta: „elnéztük a dolgot. Idézhetném Gyurcsányt is az őszödi beszédéből, hogy elkúrtuk. Megint.”

A párt később reagált, ahogy írták, a CÖF hazugságaira. Szerintük „Magyarországon csak átvándorlók vannak, akik mindössze áthaladnak hazánkon, bevándorlók nincsenek.” Majd hozzátették, az egész egy „olyan alaptalan riogatás, amit a Fidesz és a politikai prostituáltként ténykedő CÖF csak azért talált ki, hogy eltereljék a figyelmet az Orbán-kormány által okozott valódi bajokról: a gyalázatosan alacsony magyar fizetésekről, az összeomlás szélén álló egészségügyről, a szétvert oktatásról és a korrupcióval milliárdossá lett fideszes politikusok luxusvilláiról.”

A számok nem hazudnak

A Medián legfrissebb adatai szerint a Fidesz népszerűsége négy hónap alatt 28-ról 32 százalékra nőtt, a pártot határozottan elutasítók aránya 45-ről 40 százalékra csökkent, a menekültellenes retorikával főleg a Jobbiktól vitt el támogatókat. A radikális párt második, de népszerűsége a májusi 16 százalékos rekordtól 13 százalékra esett vissza. Az MSZP a májusi megingás után ismét 11 százalékosra növelte táborát.

A 11 százalékos eredményre nem lehetnek büszkék a pártnál, stagnálnak, tartják az eddigi eredményt, de semmiképpen sem növekednek, információink szerint az MSZP legnagyobb problémája az – amit párton belül is hiányolnak –, hogy ismert, népszerű politikusokból és jó szakpolitikusokból is hiány van.

A már említett Medián-felmérés szerint a TOP25 legismertebb és legnépszerűbb politikus között sem tolakodnak az MSZP-sek, a népszerűségi listán Tóbiás éppen csak előzi Gyurcsányt, a legnépszerűbb a pártból pedig messze Kunhalmi.

Nem állunk jól. Tóbiás nem ezt ígérte, elégedetlenkedett egy fővárosi szocialista.

De mit ígért az elnök megválasztásakor? „Szisztematikus, hirtelen kanyarok, ötletparádék nélküli építkezést”, meg „Tömegdemokráciát.” Azt, hogy az építkezés hol tart, nem tudjuk megítélni, de azt igen, hogy milyen sikereket értek el eddig. Az újpesti időközi választást megnyerték, Veszprémben az általuk támogatott jelölt nyert, Tapolcán azonban megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Az elnök kampány üzemmódba kapcsolt

A párt már a menekülthullám megérkezése előtt talált magának egy kvázi kampánytémát, a már említett pénzosztást. Tóbiás a szoci majálison dobta be először az ötletét, majd május végén még egyszer, amikor nemzeti béremelést sürgetett Tóbiás, a közszférában 50 százalékosat, továbbá nettó százezer forintos minimálbért, ezek mellett az alapvető élelmiszerek áfáját is 5 százalékra csökkentené, a közteherviselést pedig egy többkulcsos adórendszerben képzelik el, amelynek alsó kulcsa egyszámjegyű lesz.

Aztán sokáig semmi, majd néhány héttel ezelőtt elindult a Fizetésemelés2015 Facebook-oldal és Tóbiás egyre többször és egyre több helyen kezdett el beszélni a fizetésemelésről a és a minimálbér emeléséről.

Tóbiás állítja, a gazdasági növekedés miatt a béremeléshez szükséges összeg fele rendelkezésre áll. Emlékeztetett arra, hogy a kormány átvállalja a Magyar Televízió 47 milliárd forintos adósságát, illetve hogy az adóhatóság volt elnöke, Vida Ildikó szerint 1000 milliárdos áfatartozás van Magyarországon. Ha ennek csak tíz százalékát beszedik, és ha nem a tévére pazarolja el a kormány a pénzt, akkor meglesz a fedezete a béremelésnek, tette hozzá korábban.

Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője szerint az MSZP-nek már szüksége volt egy önálló témára, a béremelés ötlete pedig egy tipikusan baloldali elem, így akár még működhet is ez a követelésük.

Arra a kérdésünkre, hogy ellenzékből mennyire hiteles pénzt követelni az embereknek, Reiner úgy válaszolt, hogy „ma az egyik legnagyobb probléma tényleg az emberek pénztelensége, sokakat érintő tragédia ez.”

Zendülés?

A 24.hu-nak egymástól függetlenül több szocialista forrás is megerősítette a hírt, nincsenek megelégedve az új iránnyal.

„Kampányolni kampányidőszakban kell, nem ilyenkor. Most építkezni kellene, felkészülni 2018-ra”, nagyjából így foglalható össze az, ami az elégedetlenség fő oka. Egy kelet-magyarországi MSZP-s azt tette még hozzá, hogy „szerencse, hogy a fiatalítást nem hirdette meg Tóbiás. Olyan érzésem van, hogy ezt a pártot még mindig Horn Gyula irányítja.”

Mesterházy Attila és Tóbiás József MTI Fotó: Nagy Lajos
Mesterházy Attila és Tóbiás József
MTI Fotó: Nagy Lajos

Hogy mire gondolhattak az elégedetlenkedő MSZP-sek? Elég csak megnézni az Index videóját, ahol Tóbiást kérdezik, hogy miért dobta be most a béremelést.

Információink szerint a videó kiverte a biztosítékot a párton belül, többen Tóbiás távozását követelik, bár azzal is tisztában vannak, hogy az elnöki mandátuma jövő nyárig szól. „Megint csak pazaroljuk az időt, amikor a többi párt elrobog mellettünk”, mondta forrásunk, majd hozzátette: „Ha Tóbiás nem tesz valamit, félő, hogy a többiek fognak, ami elsöpri őt.”

Érdekes, hogy eddig folyamatosan azzal támadták Tóbiást, hogy nem csinál semmit, most meg azért, mert csinál, teszi hozzá Reiner.

Vissza a jövőbe. Vagyis a múltba

Érdekes, hogy beszélgetőpartnereink, amikor a jövő emberéről kérdeztük, legtöbbször a korábbi elnök, Mesterházy Attila nevét mondták, aki folyamatosan járja az országot, találkozik a megyei MSZP-sekkel és több politikai vitán is részt vett, próbál a felszínen maradni.

Reiner szerint a párton belüli esetleges zendülés nem időszerű, ha az MSZP 2018-ra akar ráfordulni, a „ciklus feléig Tóbiás a nyugalmi időszak embere lehet.”

Megkérdeztük Tóbiás Józsefet is, mit szól a párton belüli állapotokhoz, tud-e az elégedetlen hangokról és hogyan próbálja megtartani, esetleg megteremteni az egységet maga mögött. Rövid, de sokatmondó választ kaptunk:

Tóbiás József „a párton belüli ügyekre a párton belül válaszol.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik