Közélet

A Jobbik örvend KGBéla mentelmijog-felfüggesztésének

Kovács Béla jobbikos EP-képviselő lehet, hogy kémkedett. A Jobbik szerint ő maga szeretné tisztázni a nevét, így boldogok, hogy végre felfüggesztheti az Európai Parlament a mentelmi jogát.

Mint megírtuk, végre döntést izzadt ki magából az EU valamelyik szerve a kémkedéssel vádolt magyar EP-képviselő, Kovács Béla ügyében. Egyelőre még csak az Európai Parlament Jogi Bizottsága döntött úgy, hogy támogatja a mentelmi jogának felfüggesztését, mostmár az EP-n a sor. Elsőként a politikust delegáló Jobbik fejezte ki meglepetésre örömét.

Szerintük az EP illetékes bizottságának már rég javasolnia kellett volna a mentelmi jog felfüggesztését, ezt Kovács maga is többször kérte. Azt írják közleményükben:

Ez a Jobbikban egyébként is alapvető gyakorlat, a mentelmi jogot eltörölnénk, a többi párttól eltérően mi soha nem bújtunk ezen intézmény mögé.

A párt szerint minősített adatok híján ők már “a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén is teljes nyilvánosságot és átláthatóságot” követeltek az ügyben, de ezt a fideszes többség akadályozza. Ők is csak a vádakat ismerik, a bizonyítékokat nem. A Jobbik abban bízik, végre dönt az EP, Kovács pedig tisztázhatja magát.

Kovács is várja az eljárást

Kovács szintén közölte, örül annak, hogy lassan vége lesz az ügyének, és reméli, hogy tisztességes eljárásban lesz része. A bizottság döntéséről az MTI-nek telefonon azt mondta, “meglátjuk, hogy dönt a plénum”, arra utalva, hogy mentelmi jogának felfüggesztéséről a végső szót az EP plenáris ülése fogja kimondani, várhatóan október 14-én.

A jobbikos EP-képviselő elmondta, azt szeretné, hogy ügyének minél hamarabb vége legyen. Együttműködik a magyar hatóságokkal, és reméli, hogy tisztességes lesz az ügyében folyó eljárás és bírósági döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik