Nagyvilág

Kovács Béla került terítékre Brüsszelben

A jogi bizottság előkészítette a határozatot, amiről határoznak majd, hogy határozhassanak róla.

Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő mentelmi jogáról tárgyalt hétfőn az EP jogi bizottsága Brüsszelben. Az ülést zárt ajtók mögött tartották, de határozat nem született.

A bizottság egyik tagja, Szájer József fideszes EP-képviselő az ülés után az MTI-nek elmondta: a kémkedés gyanújába keveredett politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről a testület következő ülésén, várhatóan október 12-én szavaznak. Ez sem jelent azonban végleges döntést, ezzel ugyanis csak javaslatot tesznek az Európai Parlamentnek arra, hogy eleget tegyenek-e a felfüggesztésről szóló indítványnak, a végső szót az EP plenáris ülésén mondják ki.

Polt Péter legfőbb ügyész tavaly májusban fordult az Európai Parlament elnökéhez, Martin Schulzhoz, Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését kérve. A jobbikos képviselővel szemben az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja merült fel. Kovács ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly április elején tett feljelentést, mert a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal és havi rendszerességgel Moszkvába látogat. Kovács a kémvádat tagadja.

Szájer József azt mondta: a mostani ülésen konkrét, szövegszerű állásfoglalási indítványt fogadtak el. Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő, aki megfigyelőként vett részt az ülésen, az MTI-nek azt mondta: jogszerűtlen volt mind a gyanúsításhoz vezető eljárás, mind a vád tartalma. Szerinte elfogadhatatlan, hogy egy EP-képviselő ellen hosszan tartó titkos megfigyelést kezdjenek, amikor a gyanúsítás tárgyát képező tényállás – az uniós intézmények elleni kémkedés – még nem is számított nevesített bűncselekménynek. Másfelől nevetségesnek tartotta azt, hogy kémkedésnek minősítsék, ha valaki rendszeresen találkozik külföldi diplomatákkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik