Közélet

“Öljétek meg a magyart, meghalt a gyerek!”

Sokkolta a magyar közvéleményt, és komoly társadalmi feszültséget hozott felszínre a bűntény, amit 2006. október 15-én követtek el Olaszliszkán.

Ezen a napon délután fél négykor a 11 éves helyi roma kislány játék közben átszaladt az úttesten, és csak centiken múlt, hogy elkerülte az ütközést egy épp arra haladó, szabályosan közlekedő autóval. A gyerek mégis s túloldalon lévő árokba esett, a közelben lévők úgy láthatták, elütötték.

“Ne sírj anya, élek!”

Az autót egy 44 éves tanár, Szögi Lajos vezette, a járműben rajta kívül két lánya, a 15 éves Emese és az öt éves Zsófi utazott. A sofőr azonnal megállt és ki akart szállni, hogy megnézze, esett-e valami baja a kislánynak. A későbbi vizsgálat megállapította, hogy nem ütötte el, el sem sodorta, és még a visszapillantó tükörrel sem érintette Kittit. Akkor és ott viszont az egész még gázolásnak tűnhetett.

Szögi Lajos már az autóból sem tudott kiszállni, a gyerek bátyja felugrott a motorháztetőre és ököllel ütötte a szélvédőt, és már többen – Kitti apja és rokonai – rohantak feléjük. Menekülni akart, de késő volt: a támadók feltépték az ajtót, kirángatták a tanárt és azonnal ütni, rúgni kezdték. Ekkor Kitti már talpon volt, beszaladt házuk udvarába és édesanyját nyugtatva kiabált: “Ne sírjál anya, élek”!


MTI

Nincs rá magyarázat

Ennek ellenére a nő kicsit távolabbról ordított: “Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek”! A brutális lincselést nem menti, de az indulatokat elsöprő erejét némileg magyarázza, hogy a családban korábban hasonlókörülmények között történt már egyhalálos baleset. Szögi Lajost több tucatnyi és rúgás érte, Kitti apja baltáért is visszaszaladt, hogy levágja a földön fekvő, súlyosan sérült ember fejét.

Miközben a tanár könyörgött, lányait ne bántsák, a támadók rájuk kiabáltak: hanem maradnak csendben, megerőszakolják őket. A két gyerek futva menekült a helyszínről, egy szembe jövő autóst megállítva az ő telefonján kértek segítséget. A kiérkezett mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani: 45 ütés, rúgás érte férfit, a legtöbb a fején és a nyakán.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Magyarországot sokkolta a tragédia, a reakciók óriási hangsúlyt fektettek az elkövetők származására. A közbeszédben megerősödött a cigánybűnözés “fogalma”, érezhetően nőtt a romaellenes hangulat. Az elkövetők a kiszabható legszigorúbb büntetést kapták, Szögi Lajos családjának pedig 46 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik