Közélet

Amíg ön az igazak álmát aludta, Szijjártó rúgott még egyet a horvátokba

Szerinte Milanovic miniszterelnök ideges.

Elfogadhatatlannak nevezte Szijjártó Péter, hogy a horvát miniszterelnök „továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét” – derül ki a külügyminisztérium péntekre virradó éjjel kiadott közleményéből. A tárcavezető szerint Zoran Milanovic „valószínűleg rendkívül izgatott országának választási kampánya miatt, és ideges azért, mert kormánya elbukott az első igazi schengeni teszten”.

Szijjártó arra reagált, hogy Milanovic csütörtökön azt nyilatkozta: nem normális dolog szögesdrótot húzni két uniós tagállam közé. Arról is beszélt, hogy a budapesti politikai elit „olyan játékot játszik”, amely neki emberileg nem tetszik. „Könnyű felhúzni egy drótkerítést, Horvátország két hét alatt elkészülne vele, de én nem akarok ilyen Európában élni” – jelentette ki a kormányfő. Arról is beszélt, hogy a horvát vasúttársaság kártérítést fog kérni azért, hogy Magyarország „ellopta” azt a szerelvényt, amelyen menedékkérőket szállítottak a magyarbólyi vasútállomásra. Milanovic szerint inkább arról kellett volna beszélni, hogy mikor adják vissza a magyarok az INA olajipari vállalat irányítási jogát.

Szijjártó reagált a spanyol külügyminiszter bírálatára is, aki azt mondta, hogy Magyarország nem akar szolidáris lenni a menekültekkel. A magyar tárcavezető szerint „Magyarország minden nemzetközi jogszabályt betart, és Európával való szolidaritásról tesz tanúbizonyságot akkor is, amikor megvédi az Európai Unió, illetve a schengeni zóna külső határát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik