Közélet

Fidesz-CSU-tengely alakul a menekültügyben

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese, valamint Tobias Zech, a bajor konzervatív CSU parlamenti képviselője Budapesten tárgyalt, és a menekültkrízisről egyeztetett.

Meg kell védeni Európa külső határait azoktól, akik illegálisan próbálják átlépni azt, és be kell tartani az unió előírásait – értett egyet csütörtöki budapesti tanácskozásán. A tárgyalás eredményeiről a két politikus sajtótájékoztatón számolt be.

Törökországnak kellene fogadnia szíriaiakat

Gulyás Gergely szerint Magyarországnak is szolidárisnak kell lennie Bajorországgal, ahová naponta tízezerszám érkeznek bevándorlók. Az uniós és a tagállami vezetők feladata, hogy egyértelmű jelzést küldjenek azzal kapcsolatban: a népvándorlást meg kell állítani, ehhez pedig érvényt kell szerezni az uniós jogrendnek. Külső határok védelme nélkül az ügynek nem lesz megoldása – szögezte le – e nélkül újabb százezrek vagy milliók indulhatnak útra.

Európának is felelőssége van a helyzetben, eleget kell tennie a nemzetközi jog által meghatározott humanitárius kötelezettségeknek – fűzte hozzá. Világossá kell tenni ugyanakkor: a menekültstátusz értelme, hogy aki a saját hazájában üldözött, a környező országok valamelyikében kapjon menedékjogot, ez pedig Szíria esetében Törökország. Az uniónak is komoly anyagi segítséget kell adnia Törökországnak, erre Magyarország is készen áll – mondta.

“A schengeni egyezmény ellenére is van lehetőség átmeneti határellenőrzés bevezetésére, mi minden ilyen német döntéssel kapcsolatban eddig is a szolidaritásunkat fejeztük ki” – emelte ki, hozzátéve: az európai népek sokszínűsége érték, de megőrzendőek Európa keresztény gyökerei is.

Köszönetet mondtak a németek a határvédelemért

Tobias Zech közös fellépést tartott fontosnak a migráció kezelésében, és köszönetet mondott Magyarországnak, amiért kellő időben megtette a megfelelő lépéseket a schengeni határ védelmére. Felelősek vagyunk a kialakult jogrend fenntartásáért – szögezte le.

Rámutatott ugyanakkor arra is: Európának pénzügyi és politikai segítséget kell nyújtania az érintetteknek, akiknek azonban elsősorban a környező országokban kell menedéket találniuk. Emlékeztetett arra, hogy csak Szíriában 22 ezer áldozatot szedett a belháború.

A Nyugat-Balkánról érkezőkről azonban a bajor politikus úgy ítélte meg: elsősorban gazdasági okokból indulnak el. Problémájukat az európai országokban nem tudják megoldani, ezért saját országukban kell segíteni őket, akár egy új Marshall-terv által, amely képesség teszi őket, hogy saját keretek között orvosolják válságaikat.

Változik a közhangulat

A politikus elismerte, hogy már a német közhangulatban is változást eredményezett az, hogy naponta tízezrek érkeznek országába. Arra a kérdésre, hogy mindez a koalícióban is érezhető-e, azt mondta: szakpolitikai kérdésekben eltérnek a vélemények, mindezt azonban orvosolják.

A határvédelemről szólva úgy nyilatkozott: látható, hogy Görögország és Olaszország már a teljesítőképessége határára ért, ezért szükség van arra, hogy akár a Frontex, akár például német szövetségi rendőrök vonuljanak fel a külső határok védelmére. A magyarországi kerítésről azt mondta: amíg Európa nem tudja hatékonyan megvédeni külső határait, minden országnak joga van saját biztonságát óvni. Magyarország helyesen cselekszik – szögezte le.

Hangsúlyozta: a saját országukban üldözöttek jogosultak a menekültstátusra, az azonban csak addig érvényes, amíg fennáll üldöztetésük. Elmondta azt is: az okmányok nélkül érkezőket Németországból kitoloncolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik