Közélet

A Financial Times Orbán idegengyűlöletének vírusáról ír

Kati Marton amerikai-magyar író, újságíró, 56-os menekült szerint a magyar miniszterelnök a Kelet után Nyugaton is fertőz.

“Az európai ideálokat elpusztító demagógok” című Financial Times-cikkben Kati Marton számára Magyarország viselkedése különösen nyugtalanító. Szerinte a határon katonák terelik és zaklatják a menekülőket, a miniszterelnök pedig “mind drákóibb menekültellenes” intézkedéseket hozat. Emlékeztetett rá, hogy egykor maga is (56-os) menekült volt, s – húzta alá – nem migráns.

MTI / Földi Imre
MTI / Földi Imre

Az unió tagjai, akik a pénzügyekben olyan hangosak, sokkal kevésbé tűnnek annak, amikor alapértékekről van szó: emberi jogokról és arról, hogy rendesen bánjanak a menekültekkel – jegyezte meg. Bírálta a menekültek szétosztásának a módszerét is, hiszen nincs eszköz a kikényszerítésére.

Orbán úr idegengyűlöletének vírusa Keleten és egyre inkább Nyugaton is megfertőzi az országokat

– vélte. Ha a tagállamok minden uniós értéknek fityiszt mutathatnak, akkor az EU nem több pénzkiadó automatánál? Ha igen, Orbán úr akadálytalanul folytathatja politikáját, az egész tömb kárára – írta Marton Végül feltette a kérdést: vajon mi kell ahhoz, hogy egy uniós tagállam elveszítse szavazati jogát?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik