Pénzügy

Lázár gigaberuházásokkal támogatná a magyar tőkésarisztokráciát

garancsi (garancsi)
garancsi (garancsi)

Jelentős fejlesztésekre, szimbolikus gigaberuházásokra van szükség Budapesten a gazdasági növekedés érdekében Lázár János szerint – írta az MTI.

A tárcavezető Pest megyéről is beszélt, amely Budapesthez hasonlóan ki van zárva az európai uniós forrásokból, ezért – mondta – a költségvetésnek kompenzálnia kell a megye településeinek támogatását, ami a mostani hétéves EU-s ciklusban 130 milliárd forintjába kerül a központi büdzsének.

Jelezte egyúttal, a kormány elszánt, hogy 2021-re az EU-s források tekintetében leválassza Pest megyét Budapestről “akár azon az áron is, hogy a teljes megyestruktúrát átalakítja”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ehhez indítani kell egy nemzeti beruházási programot, ami a következő célok támogatására adná a jövőbeli százmilliárdjainkat:

  • Pénzt osszon annak a száz “magyar nemzeti érdekkörbe tartozó” nagyvállalatnak, amely nem kaphat EU-s forrást az új ciklusban
  • Pénzt adjon a nemzeti infrastruktúrafejlesztési programra (főként a telekommunikációs hálózatokra koncentrálva)
  • Pénzt adjon a lakásépítések támogatására

A 444.hu tudósításában Lázár azt is elmondta, hogy a kormány az EU-s pénzeket nem a lakossági, hanem az állami intézmények energetikai fejlesztésére fogja költeni, hogy csökkenjenek az állami kiadások.

A lakossági energetikai korszerűsítés a lakosság felelőssége lesz, “minden otthontulajdonostól elvárható” – mondta (miközben a rezsicsökkentéssel éppen az ellenkezőjére ösztönzik a lakosságot).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik