Közélet

Szijjártó: Moszkva nélkül nem lehet megoldani a szíriai menekültválságot

szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)
szijjarto-peter(210x140).jpg (Array)

Az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés és a szíriai válság minden szereplőjével való tárgyalás nélkül nincs megoldás a migránshullám legjelentősebb forrását jelentő konfliktusra, ebből fakadóan a bevándorlási válságra sem – jelentette ki az MTI-nek szerdán New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető azt megelőzően beszélt erről, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnökletével nyílt vita kezdődött a Biztonsági Tanácsban a közel-keleti és észak-afrikai konfliktus rendezéséről és a terrorizmus elleni harcról. A fórumon Szijjártó Péter is felszólal.

Itt az ideje, hogy leszámoljunk a naiv illúziókkal, az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra, hiszen Szíria az egyik legjelentősebb forrása a bevándorlási hullámnak

– jelentette ki a miniszter. Rámutatott hogy a szíriai polgárháború miatt milliók menekülnek el a térségből, tehát a bevándorlási válság megoldása érdekében mindenekelőtt a szíriai helyzetet kell  stabilizálni, amit azonban Oroszország nélkül nem lehet megtenni. Szijjártó hangsúlyozta, hogy szíriai megoldás érdekében minden érintett féllel konzultálni kell, ebből nem lehet kihagyni a konfliktus egyetlen részvevőjét sem.

Ez még nem arról szól, hogy a konfliktus megoldása után milyen berendezkedés legyen Szíriában, lépésről kell haladni, hiszen jól láthatóan az eddigi nagy lépések eredménytelenek maradtak, kis lépésenként kell megoldanunk a szíriai válságot.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló megállapodást említve példaként utalt arra, hogy a nagy globális kihívásokat csakis úgy tudja a nemzetközi közösség megoldani, ha annak minden fontos szereplője részt vállal ebben. Felidézte, hogy az iráni nukleáris tárgyalásokon a német, a brit, a francia,  az amerikai, az orosz és a kínai külügyminiszter a tárgyalóasztal azonos oldalán ült.  Mint mondta, erre van szükség Szíria esetében is.

“Ugyanakkor azt is világossá kell tennünk, hogy a Szíriában, illetve a Közel-Keleten elkövetett bűncselekményeket, csoportos emberöléseket, a keresztények elleni hadjáratot nem következmények nélkül hagyni, ezért  továbbra is azt szorgalmazzuk, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság indítson eljárásokat  a Közel-Keleten elkövetett emberölések, bűncselekmények, keresztényüldözések ügyében” – mondta.

Oroszország ma kezdte bombázni Szíriát, erről bővebben folyamatosan frissülő cikkünkben olvashat. Utolsó informácóink szerint az orosz gépek nem az Iszlám Államot, hanem a mérsékelt ellenzéket támadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik