Közélet

Simicskó átírta a kegyelet szabályait, gyászos rendelet

Új miniszter, új rendelet.

A kegyeleti gondoskodásról és az ahhoz kapcsolódó egyes szociális feladatokról szóló HM rendeletet a tárcavezető kiegészítette, módosította.

A minősítésre jogosult parancsnok és a honvédelmi szervezetek vezetője honvéd, közalkalmazott és kormánytisztviselő elhalálozása esetén temetéskor és évfordulós koszorúzások alkalmával koszorút és sírcsokrot vásárolhat, illetve az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó részére gyásztáviratot küldhet.

A jövőben nem temethető el katonai tiszteletadással az a honvéd vagy nyugdíjas katona, aki öngyilkos lett, vagy halálát önhibája (ittas vagy bódult állapota) okozta.

Az ettől való eltérést különös méltánylást érdemlő esetben, figyelemmel az elhunyt pályafutása során kifejtett érdemeire, valamint a haláleset körülményeire, a Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezheti.

A jövőbe temetőn belüli szolgáltatásnak minősül: az elhunyt hűtése, ravatalozása, a temetőben járművön történő szállítása, a hamvak szórása, az urna elhelyezése, a sírásás, a sírhelynyitás, a sírba helyezés és a visszahantolás. A „Hősi halottá” nyilvánítottnál – ha a temetőt felszámolják, vagy a környezet már méltatlan az elhunythoz – ilyen költség az exhumálás és az újratemetés is.

A módosított rendelet a temetési kellékek közé sorolja a koporsót, a szemfedelet, a fejfát, költségként ismeri el az  elhunyt temetésre történő előkészítését, búcsúztatását.

A halottakat kategóriákba sorolják

Temetésük költségeit a Honvédség viseli eltérő módon úgy, hogy a közszolgálati tisztviselők illetményalapját felszorozzák, „Hősi halottnál” (tizenöttel), a „Magyar Honvédség halottjánál” (hússzal) a „Katonai szolgálat halottjánál” (héttel). A „Hősi halottá” és a „Magyar Honvédség halottjává” nyilvánítottak emlékművének, emléktáblájának, sírjelének, síremlékének költségeit is különböző szorzók szerint kell számolni az új rendelet szerint.

Számla kell a költségek elszámolásához az elhunyt holttestének, hamvainak belföldön, a temetőn kívüli szállításáról. Ez érvényes a külföldön szolgálat közben elhunyt honvéd hazaszállítására is.

A „Hősi halottak” sírhelyét, urnafülkéjét és a temetési helye feletti rendelkezési jogot határozatlan időre kell megváltani, meghosszabbítani. A „Magyar Honvédség halottjává” vagy a „Katonai szolgálat halottjává” nyilvánított elhunyt temetési helye feletti rendelkezési jog egyszer, legfeljebb 25 évre váltható meg. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha a temetőt üzemeltető önkormányzat rendeletében a 25 évnél hosszabb egyszeri megváltási időt ír elő.

Bizonyos szabályok mentén a „Közszolgálat halottjává” és a „Honvédelmi szervezet saját halottjává” nyilvánítottnál is átvállalható a kegyeleti költség, de nem kerülhet e kategóriába, aki öngyilkos lett, vagy halálát önhibája (ittas vagy bódult állapota) okozta. Ő csak különös méltánylást érdemlő esetben – figyelemmel   pályafutására, érdemeire, a haláleset körülményeire – nyilvánítható a „Honvédelmi szervezet saját halottjává”, illetve a „Közszolgálat halottjává”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik