Közélet

Orbánt alázták, pedig már tananyag – Szijjártó kiakadt

A stockholmi magyar nagykövetnek tiltakozó jegyzéket kell átadnia a svéd külügyminisztériumnak.

Erre Szijjártó Péter azért utasította a diplomatát, mert a svéd migrációs miniszter „durva rágalmakat fogalmazott meg” Magyarországgal szemben, amikor azt állította, hogy magyar rendőrök könnygázt vetettek be menedékkérő nők és gyermekek ellen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint az igazság az, hogy agresszív bevándorlók órákon át kövekkel és betondarabokkal dobálták a magyar rendőröket, akik közül tizennégy megsérült. A rendőri akció kizárólag az agresszivitás megfékezésére irányult. Az elmúlt napokban több fórumon is előkerült a magyar menekültpolitika Svédországban. A 31. Göteborgi könyvvásár előtt kampány indult a díszvendég Magyarország ellen. Voltak, akik bojkottra szólítottak fel.

Szírek tananyaga a magyar határzár

A Magyar Idők szerint a magyar könnygázról és határzárról már tanulnak is Svédországban az állami nyelvoktatáson részt vevő külföldi, elsősorban szír bevándorlók. A lap birtokába jutott egy teszt, amit a napokban kellett kitölteniük a migránsoknak egy svéd kisvárosban. Az eredeti svéd szövegben ez az összefoglaló szerepel.

Magyarország lezárta Szerbiával közös határát. Ez megnehezíti a menekültek számára, hogy belépjenek az EU-ba. Néhányan mégis megpróbáltak bejutni. A rendőrség könnygázt vetett be ellenük.

A lap svédországi forrása szerint a teszt miatt a migránsokból álló osztályban kitört a háborgás.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Kínos helyzet a könyvvásáron

A könyvvásár megnyitóját is megzavarták. Transzparenst emeltek a magasba azzal a szöveggel, hogy hátat fordítanak a magyar menekültpolitikának. Az orosz-amerikai származású író, Masha Gessen megnyitó beszédében szintén az Orbán-kormányt ostorozta. Szóvá tette a határon épített kerítést, és azt, mennyire elkeseríti, hogy a magyar állam képviselőivel kell megosztania a színpadot.

Több beszámoló szerint is ekkor felállt a küldöttség néhány tagja, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István külügyi államtitkár. Gessen beszédét egyedül a svéd nagykövet, Makkay Lilla hallgatta végig. Hammerstein Judit a Magyar Időknek erre nem tért ki, szerinte az aktivisták transzparensénél komolyabb rendbontás nem is történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik