Kultúra

Jön a “Hej herr diktator” és a bojkott Magyarország ellen

Nyit a Göteborgi Könyvvásár. Sokan bojkottot hirdettek a magyar politika elleni tiltakozásul.

Csütörtökön nyit a Göteborgi Könyvvásár, amelynek legfőbb témája Magyarország, fő partnere a Magyar Kulturális Intézet. Ugyanakkor máris többen bojkottot hirdettek a kulturális rendezvény ellen a magyar menekültpolitika elleni tiltakozásul – írja a Librarius a Svenska Dagbladet cikke alapján.

Az idei vásár másik témája a szólásszabadság lesz. Daniel Levin főszervező szerint a vásáron nemcsak az irodalomnak van helye, hanem a társadalmi vitának is. Ennek jegyében a 31. Göteborgi Könyvvásár vitaprogramján szerepel Heller Ágnes filozófus, aki korábban a svéd köztévé Magyarországról szóló dokumentumfilmjében már élesen bírálta a magyarországi közállapotokat.

A könyvvásáron mutatják be Birgitta Ohlsson könyvét, a Hej herr diktator (Jó napot, diktátor úr) címűt, amelynek alcíme: Magyarország Orbán uralma alatt. A svéd szerző egyébként nem akárki. Birgitta Ohlsson volt a kormány EU-ügyekért felelős minisztere. Már korábban is kikelt az Orbán-kormány politikája ellen, és uniós szankciókat is sürgetett Magyarország ellen. Szerinte az EU-nak kötelessége lenne büntetnie azokat a tagállamokat, melyek nem tartják tiszteletben a közösség eszméit. Korábban Jean-Claude Juncker köszöntötte úgy a magyar miniszterelnököt, hogy “Helló, Diktátor!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik