Közélet

Kovács Zoltán: a kormány szerint sem a határzár a megoldás

Magyarország nem lezárni akarja a határokat, hanem megvédeni – hangsúlyozta Kovács Zoltán. Az európai politikusok eltérő nyilatkozatai kapcsán elmondta, nem éri meg, hogy az uniós tagállamok egymás között vitatkozzanak alapvető uniós szabályokról, amelyek egyértelműek: az uniós határokat meg kell védeni.

A kormányszóvivő arról is beszámolt: a magyar-horvát határon a kerítés építése a végéhez közeledik, és a szlovén határnál, Tornyiszentmiklósnál is megtörtént a gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) telepítése.

A kerítés segít

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna műsorában azt hangsúlyozta: a magyar kormány sem gondolja, hogy a tömeges migráció kezelésére a kerítés jelenti a megoldást, de az egy olyan eszköz, amely segíti az illegális bevándorlás megfékezését.

A schengeni egyezmény is rögzíti, hogy az európai uniós tagállamok minden eszközt felhasználhatnak határaik megvédésére.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az uniós országok állam- és kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli tanácskozása komoly eredményeket hozott, bár a legfontosabb kérdésben, a görög határerősítésben továbbra sem történt előrelépés. Ugyanakkor fontos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is rögzítette: az uniós szabályokat mindenkinek be kell tartania.

Mindenki tartsa tiszteletben a törvényeket!

Ennek kapcsán Kovács Zoltán megjegyezte, hogy Horvátország a schengeni övezetnek ugyan nem tagja, de az uniónak igen, ennek ellenére Horvátország deklaráltan nem foglalkozik a rá vonatkozó szabályokkal.

A kormányszóvivő a TV2 Mokka című műsorában azt hangsúlyozta: egyetlen dolgot kérnek, hogy “Magyarországhoz hasonlóan mindenki tartsa be az uniós szabályokat, ha lehet a legkeményebben”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik