Közélet

Korai volt Simicska öröme

közgép (Array)
közgép (Array)
A bírói végzés ellenére sem indulhat közbeszerzési pályázatokon a Közgép.

Noha a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a per végéig felfüggesztette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozatának végrehajtását, cég még tiltólistán van. A Népszava szerint a KDB honlapján még csütörtökön is a kizártak között szerepelt a Közgép. A lista külön érdekessége, hogy mintha csak a cégnek hoztak volna létre egy új rovatot “Megjegyzések” címen, amely idézi a bíróság végzését.

A KDB szeptember 23-án fellebbezett a határozat ellen, de honlapján is elismerte, ennek nincs halasztó hatálya. A Közgép mégis fennmaradt a listán. A kizárást kezdeményező, a hamis adatszolgáltatással a céget megvádoló Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ( Eduvizig) sem változtatja meg döntését. Nem vonja vissza a Győr-Gönyűi kikötő fejlesztésére kiírt pályázatot, az A-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft. és Mészáros és Mészáros Kft. konzorcium megbízása is marad, noha a Közgép 250 millió forinttal alacsonyabb áron vállalta a kivitelezést.

A Népszava úgy tudja, a Közgép levélben fordult az Eduvizig-hez a bírósági végzés végrehajtása miatt, de választ nem kapott. A Közgép kezdeményezte munkaügyi per október 1-jén kezdődik.

Közben a napi.hu a Közbeszerzési Hatóság alelnökének közleményét idézi. Rigó Csaba Balázs szerint a hatóság keretében működő KDB szeptember 22-én – fellebbezett, de a KH honlapján a dátum egy nappal későbbi. A gazdasági portál emlékeztet rá, az alelnök jelenleg úgy irányítja a hatóságot, hogy az Orbán-Simicska ellentét miatti személycserék az elmúlt időszakban elérték a Közbeszerzési Hatóság és az annak keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság vezetését is. Jelenleg egyik szervezetnek sincs elnöke, így Rigó Csaba Balázs alelnökként áll a KH élén, miközben kormánymegbízott, a Zala Megye Kormányhivatalt vezeti és 2007 óta a Fidesz önkormányzati tagozat Zala megyei tanácselnöke.

Minden szava arany

Rigó Csaba Balázs kérte, hogy közleményét csak teljes terjedelmében idézzék. A lényeg, nem ők hibáztak. Idézzük, kiemelünk.

A KÖZGÉP Zrt. közbeszerzésekből való kizárásával kapcsolatos ügyben hozott bírósági végzéssel szemben a Közbeszerzési Döntőbizottság 2015. szeptember 22. napján – az érintett végzés személyes átvételét követően azonnal – fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

A Közbeszerzési Döntőbizottság D.392/11/2015. számú határozata a KÖZGÉP Zrt. jogorvoslati kérelmének elutasításáról rendelkezett. Ezzel szemben viszont a bírósági végzés a Döntőbizottság határozata végrehajtásának felfüggesztését rendelte el. Az irányadó eljárásjogi szabályozás és a töretlen bírói gyakorlat szerint fogalmilag kizárt, értelmezhetetlen a végrehajtás felfüggesztése egy kérelem elutasításáról szóló határozattal szemben, ennélfogva a végzés súlyosan jogsértő és tartalmilag megalapozatlan.

Jogi szempontból értelmezhetetlen és irreleváns a bíróság végzésében szereplő azon indok, mely szerint az érintett gazdasági szereplő 3 évre történő kizárása a közbeszerzésekből a közérdek súlyos sérelmét okozná. A hamis adatszolgáltatás megtörténte objektív ténykérdés, amely alapján az ajánlatkérő döntésével beállt a kizáró ok. Ez nem akadályozza a jogszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárások keretében korábban elnyert projektek befejezését, így a már fennálló közbeszerzési szerződésekben érintett beszállítók, munkavállalók tevékenységére nincs közvetlen hatással. Ugyanakkor az uniós források felhasználásának szabályszerűsége olyan közérdek, amely mellett a növekvő árbevétel elérése céljából hamis adatot szolgáltató cégek egyéni érdekeinek esetleges sérelme (várható kevesebb árbevétele) kisebb súlyú következmény.

A fentieken túl a Közbeszerzési Hatóság álláspontja az, hogy a bírói gyakorlattól eltérően az első fokú végzés nem jogi megállapításokat is tartalmaz, melyek akár alkalmasak lehetnek a közvélemény befolyásolására -, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata sodorhatja veszélybe a KÖZGÉP Zrt. által foglalkoztatott cégeket és munkavállalókat -, holott a Döntőbizottság a számára egyetlen járható jogi utat tartotta be, és pont a nevezett cég magatartása vezetett a jogkövetkezményekhez.

A Közbeszerzési Hatóság megismétli és sérelmesnek tartja, hogy a tárgyi végzést személyesen volt kénytelen átvenni. Azt számára a bíróság hivatalosan csak ezt követően kézbesítette. Ellentétben azzal, hogy azt már a meghozatala napján a KÖZGÉP Zrt., mint felperes kézhez vette. Ezzel az eljárási cselekménnyel a Közbeszerzési Döntőbizottság, mint alperes jogai súlyosan sérültek, hiszen a bíróság ezen eljárásával korlátozta az alperes fellebbezéshez való jogának haladéktalan gyakorlását.

Amennyiben a megküldött információkat további cikk írásához kívánják felhasználni, úgy azt kizárólag teljes terjedelmében idézve és az eredeti, teljes szövegkörnyezetben megtartva tegyék.

Budapest, 2015. szeptember 24.

Rigó Csaba Balázs
alelnök
Közbeszerzési Hatóság

Simicska a jogállamról, az ismeretlen Orbánról

A vállalkozó néhány napja – hosszas hallgatás után – ismét megszólalt, miután a bíróság a jogerős döntésig felfüggesztette a Közgép kitiltását a közbeszerzésekről. Akkor úgy látta, és ez állampolgárként meglepte, hogy Magyarország még mindig jogállam. Mint jogásznak számára nem volt kétséges az ügy kimenetele, hogy a Közgép nyerni fog. Szerinte cége korábbi kizárásának egyértelműen politikai okai voltak: „ezek jogon kívüli dolgok”, bosszú, politikai akció.

Simicska Lajos még nem számolta ki, mennyi veszteség érte,

mert ha az ember bizonyos döntéseket hoz az életéről, meg az irányvonalról, meg arról, amit kell csinálni, akkor azt nem feltétlenül milliárdokban méri. Nagyon örülök, hogy bizonyos területeken a dolgok alapvetően úgy működnek, ahogyan egy jogállamban működni kell.

Simicska Lajos az Indexnek is adott egy rövid interjút. Tagadta, hogy kibékülőben lenne Orbán Viktorral: „Na de ki az az Orbán Viktor?” – kérdezett vissza az egykori jó barát és harcostárs. Majd hozzátette, hogy ezzel akarta érzékeltetni, hogy mi a válasz a békülős kérdésre.

Szerinte majd a céges jogászok eldöntik, hogy indítanak-e kártérítési pert.

Egyet azonban mondhatok: ha Magyarországon tényleg jogállam van, tartsa magát mindenki a jogi keretekhez, mert ha egyszer kikerülnek a hatalomból, az ügyeiket számon fogják rajtuk kérni. Aki megpróbál átlépni a jogszabályokon, és ezt én most számos esetben megtapasztaltam, azoknak el fog jönni az igazság pillanata, és börtönben fognak megrohadni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik