Közélet

Szijjártó megint a horvátokat hazugozza

A Magyarbólyra menekülteket hozó vonat horvát vezetője a határon először azt mondta: nem jöhet és nem is akar továbbjönni Magyarországra. A horvát rendőrök is magyar kollégáik kérésére kísérték el a szerelvényt.

„Szemenszedett hazugság, hogy Horvátország magyar kormányzati jóváhagyásával szállította vonattal migránsok tömegét egyenesen magyar területre, ráadásul horvát rendőri kísérettel” – mondta Szijjártó Péter szombat délután, a dunakeszi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. A történteket „arcátlan magatartásnak” és „Magyarország szuverenitása súlyos megsértésének” nevezte. Felidézte, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron elismerte: nem volt megállapodás Magyarországgal, egyszerűen odavitték az embereket és továbbra is ezt fogják tenni.

Ugyanakkor a Népszabadság munkatársa a magyar határnál felszállt arra a vonatra, amely pénteken Pélmonostorról mintegy ezer menekültet hozott át Magyarországra, és videót is készített. A szerelvény a határon megállt, a horvát mozdonyvezető azt mondta, nem mehet tovább Magyarországra és nem is akar. A magyar oldalon viszont hat rendőr várta a vonatot, egy zászlós fel is szállt és megkérte a horvát kollégákat, hogy maradjanak fent és kísérjék el Magyarbólyig, mert hat rendőr nem tud kordában tartani ennyi embert. Némi telefonálgatás után egyeztek bele a horvát rendőrök a segítségbe, a vonat ezután szabad jelzést kapott és továbbment Magyarbólyig. Ott végül a horvát és a magyar rendőrök közösen koordinálták a menekültek átszállítását a magyar vonatra.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik