Közélet

55 busz hozta a menekülteket Letenyére

Már a magyar rendőrség is elismeri, hogy nem kellett lefegyverezni a migránsokat kísérő rendőröket. A menekültek ömlenek be a horvát határátkelőkön.

Szombatra virradó éjjel mintegy 3000 migránst szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Goričan) autópálya-határátkelőre – értesült az MTI a helyszínről. 55 busz érkezett péntek estétől a határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó busz hajnali negyed 6-kor indult el a határról.

Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább az érkezőket. A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg az átkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom zavartalan volt mindkét irányba.

Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határon át pénteken tömegesen indultak meg migránsok Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték.

A közlemény felidézi, hogy Magyarbólyon a határt pénteken menekültekkel átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő – szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező – horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a határig.

Mindeközben Szentgotthárdon

Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal Szentgotthárdra, akik azonban nem mennek be a gyűjtőpontra, hanem indulnak Ausztriába. Az MTI szerint péntek éjfélig 14 busszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő gyűjtőponthoz, majd reggel 7-ig további 30 busszal és egy vonattal 2500 ember érte el az osztrák határon lévő várost.

Nem sokkal 8 óra után ismét begördült egy vonat a vasútállomásra, amin 1000-1200 migráns utazott, akik gyalog indultak el a határ felé. A rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat. A szentgotthárdi gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe migránsok, ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik