Közélet

Kiderültek a részletek a kormány földeladási terveiről

Az ügyletet igen rövid idő alatt akarják lezavarni.

Nyilvánosságra került az állami földek eladásáról szóló kormányzati előterjesztés, amiből kiderül, hogy pontosan mennyi földet, mennyiért és mikor akar eladni a kormány. Az összesen 380 ezer hektárnyi állami föld árverését december közepe és február vége közt akarják lezavarni. A dokumentumot az LMP tette közzé honlapján.

Az összesen értékesítendő 378 160 hektárnyi termőföld 50 392 birtokra van felosztva. Ebből tizenötezer három hektár alatti, ezeket pályázat és árverés nélkül adnák el és egyszerűbb értékbecsléssel állapítanák meg, mennyit érnek.

Az eladásra kínált birtokok 98 százalékát valaki már bérli, 248 943 hektárt még 2010 szeptembere előtt adtak bérbe, 99 471-et az Orbán-kormány földpályázataiban osztottak ki, a maradék pedig pályáztatás alatt van vagy megbízási szerződéssel művelik.

Az értékesítési program kicsit több, mint 5 milliárd forintba kerül, de legalább 300 milliárd forint bevételre számít belőle a kormány. Ugyanakkor a Nemzeti Földalapról szóló törvény kiköti, hogy a földeladásokból származó bevételt csak szigorúan kötötten használhatja fel a kormány, az előterjesztés viszont javasolja, hogy módosítsák a jogszabályt.

Az előterjesztésben szereplő adatokat, összegeket, határidőket az Index foglalta össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik