Közélet

Schilling: Orbán politikája távolról bölcs, testközelből fasizmus

A rendező a Magyar Narancsban arról ír, hogy Európában lesznek párt- és állami vezetők, akik Orbán politikáját tartják majd megoldásnak menekültügyben választóik visszaszerzésére, hisz a magyar gyűlöletkampány is működik azok körében, akik tartanak a menekültektől.

Ezek az emberek úgy gondolják, hogy mivel a menekültek mindenben mások (nyelv, kultúra, vallás, bőrszín), ezért eleve lehetetlen velük együtt élni. Nem beszélve arról, hogy sokan jönnek. A menekültkérdésben a magyarok inkább a problémát látják, mintsem a lehetőséget.
Orbán politikája távolról bölcs megfontolásnak hathat, testközelből azonban fasizmus.

Bölcs, mert kísérletet tesz az EU-ban megszokott etnikai összetétel, kulturális minta megóvására. Fasiszta, mert kiszolgáltatott arabokat tart (és tartott korábban is) embertelen körülmények között, csak azért, mert nem keresztények. A rendező a kopt keresztények befogadására is utal.

Balog Zoltántól tudjuk, hogy ha az arabok keresztények, akkor az Orbán-kormány hajlandó befogadni őket, vagyis válogat a menekültek között, azok vallási hovatartozása szerint. (Ezenfelül soviniszta, autokratikus, antiliberális, antikommunista, antikonzervatív, protekcionista, voluntarista és militáns, vagyis per definitionem fasiszta.)

Átmenetileg Orbán fog győzni, mert Európa-szerte egyre sikeresebb az önmagát bölcsnek tettető fasizmus. Európa népe – noha olykor van szolidáris, keresztényi megnyilvánulása is – nem kér a menekültekből, bevándorlókból. “Átmenetileg jóval kifizetődőbb az általános rettegést gerjeszteni.”

A rendező szerint a tudatlanságra, gyűlöletre alapozott politizálással akár még a 2018-as választás is meglehet, bár addigra nem lesznek annyira érdekesek az arabok, mert a magyarok között is annyi nincstelen lesz, hogy azokról fognak készülni a megrázó fényképek. “Megoldás nem lesz, káoszkampány annál inkább.”

Fotó: MTI / Földi Imre
Fotó: MTI / Földi Imre

A hosszabb távú kilátások kapcsán a rendező emlékeztet rá, hogy Európa öregszik, nincs, aki kitermelje az állami nyugdíjakat. Bizonyos alapvető munkákra nincs ember, mert aki volt, korábban kivándorolt Európa nyugati felére, ahol bevándorlóként emlegetik őket.

Orbán gyűlöletkampánya simán bevethető bármely európai országban, de arról az elképzeléséről, hogy a fehér nők maradjanak otthon és szüljenek sok gyereket, nehezen fogja meggyőzni Európa fejlett országainak képviselőit. Gazdaságilag tehát mindenképpen megérné befogadni a menekülteket, ha mernénk beléjük invesztálni.

Schilling megemlíti a folyamat lelki következményét is, azt, hogy Európa könnyen leértékelődhet emberek százmilliói szemében, ha nem képes színvonalasan kezelni ezt a helyzetet.

Ha az Európai Unió nem képes megbirkózni a lakossága 0,5%-ánál kisebb létszámú „embertömeggel”, akkor ez a politikai szövetség alkalmatlan, embertelen és erkölcstelen.

Erkölcstelen, mert az EU és tagállamai részt vettek több olyan nemzetközi akcióban is az Egyesült Államok oldalán, amelyek katasztrofális állapotokat idéztek elő azokon a területeken, ahonnan most menekülnek.

Ha nem ismerjük el a közvetett vagy közvetlen felelősségünket, akkor rongy emberek vagyunk.

A rendező szerint ezek az emberek sokáig és sokan fognak jönni, mert ahol éltek, ott háború van, ahova menekültek, ott meg nyomor.

A rendező írását közlő Magyar Narancsot – Hitler-bajuszos címlapja miatt – otthagyta állandó szerzője. Mérő László azt írta, nem akar „olyan címlapok közelében lenni”, mint a múlt heti. Mérő László nem rejti véka alá, hogy továbbra is utálja Orbán Viktor politikáját, mai nézeteit, „némelyiket akár egyenesen sátáninak is” tartja. Ő azonban a kormányfő nézeteit szeretné vitatni, nem a személyét.

A Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője a kormány által befogadott honfitársairól – akikre Schilling is utalt – továbbra sem tud. Ő azt mondta: Orbán Viktornak még akkor is teljesen igaza van, ha a migránsok áradatát már nem lehet feltartóztatni. A bevándorlók a főpap szerint nem integrálhatóak, hiszen éppen azért jönnek hódítani, hogy terjesszék az iszlámot. Idő kérdése, és Európa mohamedán kontinens lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik