Közélet

Röszke: több külföldi újságírót is megvertek, őrizetbe vettek a rendőrök

Nem csak megverték, őrizetbe is vették a lengyel köztelevízió (TVP) tudósítóját Röszkén – tudta meg az Index a lengyel nagykövetségtől. A tudósító tegnap a szerb oldalról követte az eseményeket, mikor a menekültek megpróbáltak átjutni a rendőrsorfalon, beszorult a szembenállók közé. Nem volt rajta a sajtós mellény, de kollégája, kezében a csatorna logójával ellátott mikrofonnak mellette állt. A lengyel újságíró állítólag azt kiabálta a rendőröknek, hogy “press, press”, mégis fejbe ütötték gumibotokkal.

Az újságíró sebeit helyben ellátták, majd amikor megkérte a rendőröket, hogy segítsenek visszajutnia a szerb oldalra, az egyenruhások őrizetbe vették illegális határátlépés kísérletének, és előre be nem jelentett demonstráción való részvétel gyanújával. A lengyel nagykövetség csütörtök reggel 9-kor érte el a rendőrséget, a lengyel újságírót 10 órakor engedték el, jelenleg Szegeden van.

De nem csak ő került be a fogdára, hanem egy szlovák és egy austrál kollégája is. Fenti képet Tacik a rácsok mögül posztolta.

Mások is kaptak

A Heti Válasz szerint egy ausztrál állampolgárságú újságírót, Warren Richardsont a fején, a lábán és a mellkasán rúgták meg. Richardson évek óta Magyarországon él, magyar családja van, magyar állampolgárságú kisfia 3 éves.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla: szerdán egy svájci riporter is megsérült Röszkén. Jordan Davis, svájci közrádió munkatársa a MigSzol a 24.hu-nak nyilatkozó önkéntese szerint Davis a zavargó menekültek és a rendőrök közé került. A bajt az okozhatta, hogy az újságírók nem voltak felkészülve a helyzetre, nem viseltek jól látható megkülönböztető jelzést.

A szerb állami televízió három munkatársa sem úszta meg verés nélkül: a szerb állami csatorna (RTS) állítása szerint a televízió riporternőjét, operatőrét és hangmérnökét gumibotokkal verték, annak ellenére, hogy jelezték, hogy a sajtót képviselik. Az operatőrt ellökték és a fejét, valamint a hátát ütötték, a kameráját összetörték. A hangmérnök felszerelése is megsérült, a riporternőnek pedig eltört a karja. A Szerb Újságírószövetség elítélte, hogy feladatukat teljesítő újságírók ellen erőszakot alkalmaztak.

Kovács Zoltán: nem kellett volna ott lenniük

Kovács Zoltán kormányszóvivő délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta: megklepetés volt az újságírók felbukkanása, az újságíróknak a saját biztonságuk érdekében  semmi keresni valójuk nincs ilyen helyzetben. Szerinte az intézkedő rendőr egy ilyen helyzetben nincsen mérlegelési helyzetben, nem tudja mérlegelni ki a támadó és ki az újságíró. A szóvivő szerint egyetlen újságíró sincsen őrizetben, három fotóssal szemben viszont eljárást indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik