Élő Közélet

Magyarország forgalommal szemben száguld az autópályán – percről percre

Macska törje meg e zord történetet

Olyan rideg ez az egész menekülttörténet, úgy döntöttünk, szükséges bele némi macskás tartalom. Egy öthónapos RT-videót találtunk is a YouTube-on, ami arról szól, hogy egyesítették Fajrúz Kasmar Svédországban élő szír menekültet a macskájával, Melával.

Gáza vagy Röszke?

Vajon hol készült a kép? Gázában? Szíriában? Irakban? Pandzsábban? Esetleg Röszkén? Igen, ott.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

(MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Csak a régi röszkei határátkelőnél van balhé

Kékesi Márk, a MigSzol Szeged aktivistája a 24.hu-nak elmondta: szerdán délután jártak a határátkelőknél. Röszkénél két átkelő van: az egyik az autópályán, a másik a régi főúton át vezet, ezek 5-600 méterre vannak egymástól. Mindkettő le van zárva, de balhé csak a régi határátkelőnél tört ki, ott 50-100 ember dobálja a magyar rendőröket és próbálja áttörni a határzárat.

Horgosnál ezrek táboroztak le, a szerb hatóságok igyekeznek őket Horvátország felé terelni, de sokan úgy döntöttek, hogy várnak még, hátha beengedik őket Magyarországra. A röszkei tranzitzóna, ahol menedékjogot kérhetnek (és kérelmüket nagy valószínűséggel elutasítják), nem túl népszerű, tucatnyian várakoztak bebocsátásra. Az autópályán át vezető határátkelőnél békések a várakozó menekültek – skandálás, dobolás van, de inkább fesztiválhangulat van, mintsem agresszió.

A Jobbik is kiakadt Szerbiára

A Jobbik elképesztőnek tartja a szerb hatóságok tétlenségét. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-nek a határ röszkei oldaláról szerda délután azt mondta: a magyar rendőrség – nagyon helyesen – nem megy át szerb területre, viszont “az ostromlók mintha ki lennének okosítva arról, hogy hány métert mozoghatnak”. Bírálta, hogy a migránsok dobálják a rendőröket, gyújtogatnak, “saját gyermekeiket használják pajzsként”.

A jobbikos politikus azt mondta: tapasztalatai szerint mind a rendőrség, mind a Terrorelhárítási Központ nagyon higgadtan és korrektül jár el a magyar határ védelmében, de “Szerbiát lassan elő kellene venni”, mert döbbenetes, amit szerb területről tehetnek. Fordított esetben ilyen nem történhetne meg.

Átment a vízsugár, tiltakozik Szerbia

A szerb kormány egyik tagja a “leghatározottabban” tiltakozott szerdán amiatt, hogy a magyar rendőrség vízágyút vetett be az agresszívvé vált migránsok ellen. Aleksandar Vulin szociális miniszter Horgoson, élőben nyilatkozott a szerb állami tévének, és kijelentette, hogy Magyarországnak ehhez nincs joga.

A vízágyú hatása “átért a határvonalon, ilyet egy államnak sincs joga tennie, ezért a leghatározottabban tiltakozom ellene” – mondta a migrációs ügyek kezelésével megbízott politikus, aki tájékozódni ment Horgosra, és segélyt is vitt magával. Szerinte a migránsok csalódottsága érthető, miután Magyarország lezárta a határt

Rinyáljanak a románok, németek, brüsszeliek, az oroszok velünk vannak... vagy mégsem? :((((

Miközben lassan olyanok vagyunk, mint az autópályán a forgalommal szembemenő autós (mit csinál ez a sok hülye, jönnek szembe a rossz oldalon!), és elküldtük a fenébe a románokat, németeket, osztrákokat, az uniót, a horvátokat, a szerbeket és az amerikaiakat, ősi szövetségesünk, Oroszország is beállt a szembejövők sorába.

A történet nem friss, szeptember 3-i, de érdemes felidézni. Oroszország csodálkozással és aggodalomal figyeli az EU tehetetlenségét. Az orosz külügy szóvivő szerint a menekült nők az utcán szülik meg a gyerekeiket (volt ilyen a Keletinél), miközben egyes tagállamok elsietve használják az “illegális migránsok” kifejezést. Pedig az európai országoknak nemzetközi kötelezettségeik vannak a menekültek befogadására.

Két átdobott gyerek is akadt

A zavargók átdobtak a kerítésen két gyereket is, akiket a helyszínen láttak el. Megijedtek és könnyeztek is a könnygáztól. A húsz rendőr sérültről nem sokat tudni, egyiküket hordágyon vitték el. Sok rendőr az eldobált kövektől sérült meg. Közben folyamatosan érkeznek erősítések és váltások is, akár az ezret is elérheti a rendőrök száma, hat darab páncélozott jármű is segít.

A zavargók is örültek a szerb rendőröknek

A szerb rendőrök a határ előtt megálltak, és azt tanácsolják a menekülteknek, ne menjenek neki a magyar rendőrsorfalnak. Nem akarnak verekedni az M1 tudósítója szerint, aki még a magyar könnygázból is kapott korábban.

Bulgária bővíteni a szögesdrótkerítést

Bulgária a menekültáradat fokozódására számít Törökországgal közös határán – közölte a bolgár határőrség vezetője szerdán. A kormány azt fontolgatja, hogy katonákat küld a térségbe a bolgár-török határ hatékonyabb megfigyelésére. Az utóbbi napokban mintegy ezer menekült gyűlt össze a görög-bolgár határhoz közel fekvő, északnyugat-törökországi Edirne körzetében.

“Török kollégáink biztosítottak minket afelől, hogy az ilyen csoportok nem Bulgária felé haladnak” – mondta a bolgár határőrség vezetője. A török hatóságok megpróbálják a migránsokat Edirnében tartani, hogy onnan visszaküldjék őket Isztambulba. Bulgáriában idén eddig mintegy 7400 menekültet vettek nyilvántartásba, a többségük Törökország felől lépett be az országba. “Egészen idáig nem hagytuk, hogy Bulgária nyitott kapu legyen az Európai Unió felé” – mondta Antonio Angelov, aki mindazonáltal elismerte, hogy “feszült a helyzet”.

Bulgária tavaly 33 kilométer hosszú, három méter magas kerítést épített a török határon. A kormány 2015 elején bejelentette, hogy a szögesdrótkerítést 130 kilométerrel meghosszabbítják. A Reuters szerint az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító Bulgáriában egyre többeket aggodalommal tölt el a növekvő menekültáradat. Sokan úgy látják, hogy az ország képtelen megbirkózni a helyzettel, még akkor is, ha a migránsok túlnyomó többsége továbbutazik a gazdagabb uniós tagállamokba.

Bekapcsolódott a szerb rendőrség is a csatába

Egy maroknyi szerb rendőr rohant a határátkelő felé, még a békés menekültek is megtapsolták őket, ami azért jól mutatja, hogy nem mindenki felfegyverzett, dobálózó agresszor. Hamarosan kiderül, mire jutnak a maroknyi, kitartóan rendőröket dobáló migránssal szemben.

150 sérült szerb oldalon

Az M1 tudósítója szerint megsérült egy gyerek, mert a migránsok átdobták a kerítésen. Úgy tudja, 150 sérült van szerb oldalon, de többségük a könnygáz miatt igényelt ellátást, többen elestek, szóval összességében könnyű sérülések vannak.

Egy hónapra bezár mindkét röszkei átkelő

A kerítésről is beszélt Szijjártó, mondván, ha a román oldalra tevődik át a bevándorlás, akkor szükség lesz oda is a határzárra. Ha Horvátországból jönnek be a menekültek, akkor is meghozzák a szükséges döntéseket. Pintér Sándor belügyminiszter hozott egy döntést, miszerint a két röszkei határátkelőt egy hónapra lezárják – közölte Szijjártó. Erről az érintett országokat is tájékoztatták.

Szijjártó: csapjanak oda a szerbek!

Szijjártó Péter külügyminiszter néhány perccel ezelőtt beszélt Ivica Dačiccsal, és kérte, hogy a szerb rendőrök lépjenek fel a zavargókkal szemben. Minden második mondatában benne volt az “erőszak” szó, dicsérte a rendőrséget is. Reméli, hogy korrekt tudósítások születnek a mai napról és arról, hogy “bevándorlók bűncselekményeket követnek el”. Elmondta, aki menekültstátuszért folyamodik, annak lehetősége van beadni a kérelmét.

A műsorvezető Szijjártó szájába adta a következő kérdés válaszát: miért nevezzük ezeket az embereket menekültnek, helyes-e a megnevezés? “Szerbiában ezeket az embereket nem üldözik” – mondta Szijjártó, aki korábban épp azt kérte a szerb külügyminisztertől, hogy üldözzék őket, számolják fel a zavargást. Szijjártó szerint a külföldi vezetők elnézést fognak kérni a bírálatokért, a szokásos mindenki hülye, csak mi vagyunk normálisak vonalat képviselve.

Húsz rendőr megsérült

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György a miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadó tartottak sajtótájékoztatót. Kovács szerint a rendőrök “saját testükkel” védték a határt, és mondta, nem engednek be felfegyverzett migránsokat az országba. “Kimondottan olyanokról van szó, akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha át akarnak jönni” – uszított Kovács.

Bakondi elmondta, felfegyverkezett a tömeg 1 óra felé, majd kiszakították a kerítést. “A rendőrség higgadtan reagált”, csak könnygázt és vízágyút használtak. Jelentős rendőri erők vannak a helyszínen. Húsz rendőr sérült meg. A kerítést visszaállítják, “erőszakos, felfegyverzett emberek nem jöhetnek be”. Ezután Kovács angolul is elmondta, amit parancsoltak neki.

Átmeneti nyugalom Röszke 2-n

Az M1 élőképe szerint (amit most már nem a Reuterstől kölcsönöz) nyugodtabb a helyzet a határátkelőnél.

Diplomáciai adok-kapok: most a bukaresti magyar nagykövetet kérették be

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét. A bukaresti külügy közleménye szerint a nagykövettel több témában ismertették Románia álláspontját, így a magyar-román határra tervezett kerítés építéséről is, valamint arról, hogy Szijjártó Péter a román fél szerint elfogadhatatlan nyilatkozatokat tett Victor Ponta miniszterelnökről.

A magyar külügyminiszter korábban azt közölte, hogy Zákonyi Botond tiltakozó jegyzéket kívánt átadni a román külügyminisztériumnak Victor Ponta „Magyarország-ellenes”, a magyar kormányt bíráló kirohanásai miatt. A nagykövetet ugyan fogadták, de nem vették át a jegyzéket.

Kedden délután a magyar külügy kérette be a budapesti román nagykövetség ügyvivőjét, miután Victor Ponta azt nyilatkozta, hogy Románia „emberként fog bánni a migránsokkal, nem úgy, mint a magyarok, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket”.

Szipogva hallgatta az ítéletet az első kiutasított menekült

Szerdán délután tartották annak a két iraki férfinak a tárgyalását Szegeden, akiket elsőként ítéltek el a határzár tiltott átlépése miatt. A kerítésen lévő lyukon másztak át, azt mondták, nem ők vágták a lyukat, a rendőrök sem találtak náluk erre alkalmas eszközt – írja a 444. Az egyik iraki férfi a tárgyalásán azt mondta: nem tudott arról, hogy bűncselekményt követett el és sajnálja, hogy megsértette a magyar törvényeket. Azt mondta: testvérével Bagdadból érkeztek és Finnországba tartanak, egy másik testvérükhöz. Több rokonuk meghalt a háborúban – tette hozzá. Az ítéletet szipogva hallgatta.

MTI

A bíró az ítélet indoklásában azt mondta: egy négyméteres, szögesdróttal felszerelt kerítésen átbújni olyan dolog, amiről senki nem gondolhatja, hogy rendben van. „Ennél egyértelműbben egy ország nem tudja kifejezni, hogy itt nem lehet átlépni a határt” – jelentette ki. Hozzátette: az elítéltnél súlyos okok vezettek ahhoz, hogy eljött Magyarországig, de miután a menekültek tömegesen nem tartják tiszteletben a magyar törvényeket, az állam rákényszerült, hogy „első ránézésre keménynek tűnő törvényekkel” védje a magyar jogrendet.

A férfi a portálnak azt mondta: szeretnék folytatni útjukat Finnország felé, Szerbiában felkeresi majd az iraki követséget segítségért.

Gumiabroncsok égnek, sokan viszont Horvátország felé indulnak

Gumiabroncsokat gyújtottak fel a migránsok, a határátkelőt sűrű, fekete füst borítja. A magyar rendőrök vízágyúkkal és könnygázzal igyekeznek távol tartani a migránsokat az átkelőtől. A szerb rendőrök továbbra sem avatkoznak közbe, viszont észrevehető, hogy ők is megerősítették jelenlétüket.

A migránsok felmásztak a határátkelőn található melléképületek, például a régi Duty Free Shopra, azaz a vámmentes boltra, onnan is dobálják a rendőröket, illetve minden gyúlékony anyagot az átkelőhöz visznek. A migránsok kevésbé agresszív csoportjai egyre inkább érdeklődnek a Horvátország felé vezető út iránt, a nők és a gyerekek eltávolodtak a horgosi átkelőtől.

Olvasói sztorik