Közélet

Betegeket listáz a NAV

Jövőre már az addiktológiai ellátás fejlesztésére kell fordítani a játékadó három százalékát – írja a Magyar Hírlap a rendelettervezet alapján. A dokumentum szerint az adóhatóságnak nyilvántartást kell vezetnie a korlátozás alá eső, jórészt kóros szenvedélybetegségben szenvedőkről.

Már októbertől változik a törvény. A szervezőnek a személyes azonosításhoz kötött játékfajtáknál (kaszinó, kártyaterem, távszerencsejáték, online kaszinójáték) le kell kérdeznie a játékosvédelmi nyilvántartás adatait, és “a sérülékenynek minősülő játékos részére belépést nem biztosíthat”. Az elektronikus adatbázist a NAV vezeti.

A törvényből következő rendelet a hatékony védelemért új közfeladatokat állapítana meg. A szervezők a társadalmi kockázatok „enyhítésében közvetlenül és folyamatosan közreműködnek, tevékenységüket társadalmi felelősségvállalás mellett végzik”, együttműködnek addiktológiai és családvédelmi szakemberekkel is. A tervezet rögzítené, hogy a szerencsejáték-szervező köteles figyelmeztetni a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmaira.

Az adóhatóság a bejelentések, panaszok szóbeli előterjesztésére a hét minden napján, 0–24 óra között működő, ingyenesen hívható telefonvonalat tart fenn. Fontos kitétel még, hogy a „szervező a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben meghatározott ügyfél-azonosítással egyidejűleg, a játékos nyilvántartásba vétele előtt elektronikus betekintés útján ellenőrzi, hogy a játékos a játékosvédelmi nyilvántartás adatai alapján korlátozás alatt áll-e”. A kormány még nem tárgyalt a dokumentumról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik