Közélet

A fiatal férfiak miatt dobálták az ételt a rendőrök

A hagyományosnak mondható afgán-szír ellentét és a fiatal férfiak dominanciája miatt kellett a rendőröknek dobálni az ételt a röszkei hangárban - mondták fideszes politikusok a határnál.

Nagy port vert fel a múlt héten a felvétel, amin rendőrök a menekülteknek szánt ételt – szendvicseket – dobálnak be a tömegbe a röszkei hangárban. A 444 Gulyás Gergely és Németh Szilárd fideszes politikusok röszkei sajtótájékoztatóján rákérdezett az esetre.

Németh elmondta, azért kellett így megoldani az ételosztást, mert egyfelől a különböző “népségek”, afgánok és szírek közti konfliktusok miatt őket külön kellett választani, másfelől abban a kultúrában az erős, fiatal férfiaké a dominancia. Magyarul övék az első evés joga, így a hátra szoruló kisgyerekes anyák például máshogy nem juthattak volna szendvicshez, csak a rögtönzött légihídon.

A páros beszélt még arról, hogy lényegében elkészült a technikai határzár, keddtől pedig a mostani létszám duplája biztosítja majd a szerb határt. A kerítés átmászása innentől bűncselekménynek számít majd, ami kiutasítást von maga után. Kényszerítő eszközökkel az arányosságnak megfelelően járnak majd el. Gulyás beismerte, hogy az elmúlt két hétben nem sikerült mindenkit regisztrálniuk, nem voltak meg az eszközök erre.

A röszkei menekülttáborban “teljesen egészében rendben lévő” viszonyokat talált a szemlét tartó két politikus, a rendőrök és migránsok ellátása is megfelelő. Ezzel valószínűleg arra reagálhattak, hogy volt rendőr, aki panaszkodott az ellátás hiányára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik