Közélet

Kiragadott felvétel az ételdobálós videó a rendőrség szerint

Vizsgálatot indít ugyan a rendőrség, de mégis azt írják, ez egy kontextusból kiragadott videófelvétel. Az újságírókat változatlanul nem engedik be, mivel gyakorlatilag egy óriási fogdának tartják a röszkei tábort.

Újra bejárta a világsajtót egy Magyarországon készült felvétel: ezen az látható, hogy a menekültek tömegébe dobálják a szendvicseket osztó rendőrök az ételt. Kissé olyan hangulata van a felvételnek, mint ami alátámaszthatja a Human Rights Watch jogvédő szervezet vádjait, hogy a rendőrség állatként bánik a migránsokkal.

Ezzel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a rendőrségnek. Elsősorban közölték, hogy hazugságnak tartják változatlanul a jogvédők állítását, mivel “egy-egy pillanatfelvétel, egy-egy kiragadott momentum alapján általános következtetések nem vonhatóak le.” Hozzátették, az ételdobálós videó alapján a Készenléti Rendőrség parancsnoka vizsgálatot rendelt el.

Kérdésünkre, miszerint láthatóan nincs elég rendőr a röszkei hangárban, közölték, van elég rendőr a röszkei hangárban. Arra pedig, hogy tervezik-e, hogy a sajtó is bejuthasson végre a táborba, azt írták, nem tervezik, sőt elutasítják azt a felvetést, hogy a rendőrök “zárt ajtók mögé bújva” végzik feladatukat. Így indokoltak:

“Az idegenrendészeti előállító területén rendőri intézkedés alá vont személyek tartózkodnak, a vonatkozó jogszabály egyértelműen rögzíti, hogy oda ki jogosult belépni. Az újságírók és más civil személyek nem tartoznak ebbe a körbe, ahogyan például egy őrzött szállásra vagy rendőrségi fogdába sem léphetnek be általános szabály szerint.”

Olvasói sztorik