Közélet

Jó, ha bárki feljelentheti gyermeke kedvenc tanárát, ha baráti társaságban bírálja a KLIK-et?

Egyebek között ezt kérdezik a szülők segítségét kérő tanárok.

A pedagógusok etikai kódexét és a kormány közoktatás-politikáját kifogásoló Hívatlanul Csoport tagjai nem azt nehezményezik, hogy a kódex előírná, mit NEM szabad tenniük iskolában és iskolán kívül. „Ilyen előírások mindenütt léteznek, orvosoktól tűzoltókig, katonáktól diplomatákig.”

Nekik főleg két bajuk van. Szerintük a szabályok annyira általánosak, hogy azok alapján bárkit, bármikor elő lehet venni, csak azért, mert nem úgy táncolt, ahogy neki fütyültek. A másik, nagyobb baj az, ami hiányzik a szövegből.

Nincs benne, hogy értelmes, önállóan gondolkozó embereket neveljünk az Önök gyerekeiből, a gyerekeinkből, akik a hazájukban és másutt is megállják a helyüket, akik ismerik a kötelességeiket, de a jogaikat is, akiknek nem eladó a lelkiismerete, akik nem buta szolgái, hanem okos polgárai Magyarországnak, Európának, a világnak.

Ha ilyen szöveget össze tudnának hozni, azt a tanárok örömmel aláírnák. A tervezet szerint azonban a pedagógusnak mindenekelőtt a nemzet érdekeit kell szem előtt tartania.

Ön örülne, ha gyermeke tanárát etikai vétségben bűnösnek mondanák ki, mert a nemzet érdekével szemben az Ön gyermeke érdekét tartotta szem előtt? Elítélendő, aki arra törekszik, hogy tanítványa magasabb végzettséget szerezzen?

A Hívatlanul Csoport emlékeztet rá, hogy a jelenlegi kormányzat szerint az a nemzet érdeke, hogy több legyen a szakmunkás, kevesebb a gimnazista, a diplomás.

És elítélendő vajon, aki segítséget nyújt a külföldi állás vagy tanulási lehetőség megszerzéséhez, kockáztatva, hogy a fiatal a nemzet érdekével szemben külföldön fog boldogulni?

A közlemény szerint etikai vétséget követ el, aki a történelem tanításakor másképp értelmezi a nemzeti érdeket, mint az aktuális kormányzat.

És egy kormányváltás után akkor követ el vétséget, ha nem változtat szemléletén a megváltozott ideológiának megfelelően? Etikai vétséget követ el, aki – a nemzet vélt érdekével ellentétben – arra biztatja a tanulókat, hogy ne gyűlöljék, ne tartsák terroristának, inkább segítsék a hazánkba érkező idegeneket?

A csoport furcsállja, hogy a tervezet szerint a pedagógus külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját, beszédéből komolyság érződik ki, tartózkodik környezete megbotránkoztatásától.

Ön örülne, ha gyermeke mókázó tanító nénijét etikai bizottság elé citálnák, mert beszédéből nem érződik ki komolyság? Ha elítélnék azt a fizikatanárt, aki kétértelmű kommentárral teszi érdekessé egy jelenség magyarázatát? Ha nem taníthatnának azok a különc tanárok, akik képtelenek normálisan felöltözni, úri módon viselkedni, de tárgyuk és a tanítás megszállottjai, és óráik olyan érdekesek, hogy rajonganak értük a gyerekek? Meg kellett volna fosztani a tanítás lehetőségétől a legismertebb magyar női matematikust, Péter Rózsát, mert slamposan, szegényesen, egyetemi tanárhoz méltatlanul öltözködött?

Ön örülne, ha bárki feljelenthetné gyermeke pedagógusát, mert valamely megnyilvánulása megbotránkoztatta őt? Ön még sosem tapasztalta, hogy véleménye, kijelentései környezetében valakiből megbotránkoztatást váltanak ki? Ha például kiállt valamilyen, mások által elítélt kisebbség mellett? Vagy megengedett valamit gyermekének, amit mások megengedhetetlennek tartottak?”

A tervezet szerint a pedagógusnak a morális kérdések megítélésekor a nevelőtestülettel egységben kell fellépnie. Minden olyan eseményt, amely az intézmény jó hírnevét, szakmai megbecsültségét csorbíthatja, csak a nevelőtestület tagjaival vitathatna meg. Mindaddig ki kellene állnia kollégája, vezetője, fenntartója, működtetője és az irányító szervek mellett, amíg a szakmai, etikai hiba, mulasztás kétséget kizáróan be nem bizonyosodik.

Ön megbízna abban a tanárban, aki, amikor tudomására hozzák kollégája, főnöke valamilyen hibáját, kapásból elutasítja a vádat, és védelmébe veszi a kollégát? Helyesnek tartja, hogy ha a szülő vagy a gyermek sérelmez, kritizál valamit, akkor a tanár erről még csak nem is vitatkozhat? Nem azt tartaná fontosnak, hogy a tanár a gyermek mellett álljon ki, akár kollégáival szemben is? Örülne, hogy gyermekét csak olyan tanár taníthatja, akinek erkölcsi kérdésekben nem lehet önálló véleménye?

Jónak tartja, ha bárki feljelentheti gyermeke kedvenc tanárát, ha baráti társaságban kritizálja a KLIK működését, vagy csak kétségét fejezi ki annak helyességével kapcsolatban?

A Hívatlanul Csoport emlékeztet rá, ezek nem komolytalan kérdések. A köznevelési törvény szerint „Az etikai eljárást az etikai vétség gyanújáról való tudomásszerzés esetén hivatalból kell megindítani.” Tehát ha valaki a felsorolt „vétségekkel” kapcsolatban bejelentést tesz, a tanár nem kerülheti el a meghurcoltatást.

Szeretné, ha még több elhivatott pedagógus menekülne el, mert elege van abból, hogy minden lépését beszabályozzák? Mert nem akar állandó fenyegetettség közepette dolgozni? Szeretné, ha akik mégis maradnak, tartózkodnának minden plusztól, amit eddig tanítványaiknak adtak?

Ne gondolja, hogy mindez a pedagógusok ügye!

A legfőbb kárvallottak az Önök gyermekei lesznek! – emlékeztette felhívásában a szülőket a Hívatlanul Csoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik